Πώς να αντιμετωπίσεις όποιον σου «τη σπάει» στη δουλειά


Είναι εύκολο να κρατάς έναν αχώνευτο ευτυχισμένο: κάνε τον να πιστέψει ότι είναι σημαντικός, ακόμη και αν δεν έχει καμία ουσιώδη διαφορά από μια μπανανόφλουδα..

Αν θα έχεις καταλάβει κάτι μέχρι σήμερα, είναι ότι οι αχώνευτοι ανήκουν στο γκρουπ των «αήττητων». Στο top 3, τοποθετούνται λίγο πιο κάτω από τους βλάκες και πάνω από τις κατσαρίδες (αν και αυτό συζητιέται). Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, είναι να προκαλούν σύγχυση, προβλήματα και κακή διάθεση. Και αν αυτό στην προσωπική σου ζωή αποφεύγεται, δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και στο γραφείο. Η σχέση μαζί τους είναι αναπόφευκτη και άκρως προβληματική

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο που θα μπορούσαμε να διαλέγουμε τους συνάδελφους μας. Έναν τέλειο χώρο εργασίας, χωρίς κόμπλεξ, μικρότητες και απαράδεκτες συμπεριφορές. Έναν κόσμο όπου οι αχώνευτοι δεν καταλήγουν στα διπλανά σου γραφεία, αλλά στον καναπέ του σπιτιού τους. Μπορεί αυτός ο κόσμος να είναι ουτοπικός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει συνταγή για να τους κρατάς μακριά σου.
Βασικές αρχές αναγνωρισιμότητας

Ως επί το πλείστον, όλοι οι αχώνευτοι του γραφείου έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Αν μπορούσες να τους εξετάσεις μέσα από γκρουπ στο Facebook -ή από ομαδικές συνεδρίες ψυχολόγων- θα παρατηρούσες τρομακτικές λεπτομέρειες, σε σημείο που θα νόμιζες ότι σου κάνουν τεστ παρατηρητικότητας. Μερικές από αυτές είναι:

Ναρκισσισμός - «Είμαστε όλοι καλοί, απλά τρώτε τη σκόνη μου».
Ανυπομονησία - «Όταν εννοώ πως το θέλω, το θέλω τώρα».
Επιθετικότητα - (Χωρίς λόγο βέβαια).
Κτητικότητα - «Αυτό το στυλό είναι δικό μου. Γιατί μπορώ».
Γκρίνια - (επιφωνήματα γκρίνιας).
Ηλίθιες ερωτήσεις – (Σε συνάδελφο που έχει πλαντάξει στο κλάμα: «Κλαις;»).
Αντιμετώπιση

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, έχουν ακόμη ένα χαρακτηριστικό που είναι και το βασικό όπλο σου εναντίον τους: την απόλυτη προβλεψιμότητα τους. Ξέρεις ακριβώς από την πρώτη στιγμή το πως θ' αντιδράσουν ανάλογα με μία κατάσταση. Και αυτό, φυσικά, μπορείς να το γυρίσεις υπέρ σου. Αρχικά πρέπει να αποδεχτείς το ακόλουθο: είναι αχώνευτοι. Θα συνεχίσουν να είναι αχώνευτοι, ακόμη και όταν θα σταματήσετε να συνεργάζεστε. Δεν θα αλλάξουν ποτέ. Ούτε αύριο, ούτε σε μία δεκαετία. Εν συνεχεία, θα ήταν φρόνιμο να μάθεις να ελέγχεις τη διαδραστικότητα τους στα θέματα του γραφείου.Ειδικότερα, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ενός αχώνευτου -που οδηγείται από την έμφυτη ηλιθιότητα του- μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια για το εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που εφαρμόζει ταυτόχρονα δύο ή παραπάνω στοιχεία του χαρακτήρα του, επηρεάζει συμπεριφορές, γεννάει διχόνοιες και αυξάνει τον ψυχολογικό φόρτο στην εργασία.

Κατά συνέπεια, απαιτείται να τους συμπεριλαμβάνεις στα καθημερινά δρώμενα του γραφείου, αλλά υπό έλεγχο. Με πιο απλά λόγια, είναι καλό να έχουν μια άλφα ενημέρωση για το γίνεται στη δουλειά, αλλά όχι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσουν να διατυπώσουν άποψη. Το τελευταίο, μέσα από τον συντηρητισμό που προάγει το σκεπτικό και η αντίληψη τους, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι προτάσεις τους πάνω στα θέματα τς εργασίας είναι συνήθως τόσο κολλημένες και άστοχες, που συναγωνίζονται εκείνες των αρχαίων για την επίπεδη Γη.
Η εξίσωση

Επειδή ως γνωστόν τα μαθηματικά επεξηγούν τα πάντα, έτσι και ο μ@λ@κας έχει συγκεκριμένη φόρμουλα για να μπορέσει να εξουδετερωθεί.

Αχώνευτος + εργασία - ενημέρωση = ομαλή καθημερινότητα.
Συμπέρασμα

Οι αχώνευτοι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις καθημερινές συζητήσεις και τους εργασιακούς προβληματισμούς, προκειμένου να μην κάθονται στο σβέρκο κανενός. Να έχουν δηλαδή την ψευδαίσθηση ότι έχουν πλήρη ενημέρωση και επίγνωση μιας κατάστασης, αλλά στην ουσία να βρίσκονται στα μαύρα σκοτάδια. Είναι εύκολο να κρατάς έναν αχώνευτο μ@λ@κα ευτυχισμένο: κάνε τον να πιστέψει ότι είναι σημαντικός, ακόμη και αν δεν έχει καμία ουσιώδη διαφορά από μια μπανανόφλουδα.


Πώς να αντιμετωπίσεις όποιον σου «τη σπάει» στη δουλειά Πώς να αντιμετωπίσεις όποιον σου «τη σπάει» στη δουλειά Reviewed by Unknown on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2015 Rating: 5
Από το Blogger.