Διαβήτης: Κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω κατάθλιψης και άγχους

Τα άτομα με διαβήτη είναι πολύ πιο επιρρεπή στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους από ό, τι άλλα άτομα, και αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε διαβητικούς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα. 
α χειρότερα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν όταν οι άνθρωποι με διαβήτη υποφέρουν από τόσο έντονα συμπτώματα άγχους αλλά και κατάθλιψης. 

Αυτή η ταυτόχρονη ύπαρξη προβλημάτων υγείας, συνδέθηκε με περισσότερο από τον διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε σχέση με τα άτομα χωρίς κανένα από αυτά τα ιατρικά θέματα. «Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που αναδεικνύει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων σε άτομα με διαβήτη, αρχικά με την πιθανότητα να αυξάνεται όταν εμφανίζεται είτε στρες είτε κατάθλιψη και ακόμη υψηλότερη πιθανότητα όταν αναφέρονται και οι δύο συμπεριφορές» αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντόιλ Κάμινγκς του Πανεπιστημίου Μπρόντυ της Ανατολικής Καρολίνας. Για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτών των προβλημάτων ψυχικής υγείας για τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, η Κάμινγκς και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν δεδομένα για σχεδόν 22.000 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 4.100 ατόμων με διαβήτη.

 Οι άνθρωποι της μελέτης ήταν κατά μέσο όρο 64 ετών, το 58 τοις εκατό από αυτούς ήταν γυναίκες, το 42 τοις εκατό ήταν μαύροι, και το 56 τοις εκατό έζησε στην νοτιοανατολική περιοχή των ΗΠΑ που είναι γνωστή ως «Ζώνη Εγκεφαλικού» για την υψηλή επικράτηση της εν λόγω καρδιαγγειακής νόσου. 

Κατά την έναρξη της μελέτης, περίπου το 19 τοις εκατό των συμμετεχόντων είχαν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 10 τοις εκατό ανέφερε αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα και το 28 τοις εκατό ανέφερε αυξημένα συμπτώματα άγχους. Ανάμεσα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εκείνοι που ανέφεραν αυξημένο στρες ή κατάθλιψη – ή και τα δύο – είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι γυναίκες, μαύροι, φτωχοί και να ζουν στη «Ζώνη Εγκεφαλικού». 

Για τα άτομα με διαβήτη, που εμφάνιζαν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αυξανόταν κατά 53 τοις εκατό, σε σύγκριση με τους διαβητικούς χωρίς αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι διαβητικοί με προβλήματα άγχους αλλά και κατάθλιψης, είχαν πάνω από το διπλάσιο κίνδυνο θανάτου. Κάποιοι περιορισμοί της μελέτης είναι η έλλειψη στοιχείων σχετικά με το πόσο καιρό οι άνθρωποι είχαν διαβήτη, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, και το ενδεχόμενο η έλλειψη καταμέτρησης ορισμένων παραγόντων θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τους θανάτους, λένε οι συντάκτες της έρευνας. Ακόμα κι έτσι, οι διαπιστώσεις επισημαίνουν στους γιατρούς την ανάγκη για έντονη παρακολούθηση της κατάθλιψης και του άγχους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη λαμβάνουν φροντίδα, είπε η Κάμινγκ.

 «Στην κουλτούρα μας, είναι εύκολο να αποπροσανατολιστεί κανείς από όλα τα άλλα πράγματα που πρέπει να ελέγξουμε όταν κάποιος έχει διαβήτη, όπως η παρακολούθηση των σακχάρων στο αίμα, η καθημερινή λήψη φαρμάκων, η υψηλή πίεση του αίματος, η χοληστερόλη και τα νεφρικά προβλήματα» είπε ο Δρ Έρικ Βάντερλιπ από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. 

«Συχνά ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε την κατάθλιψη και το άγχος που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακής νόσου, μέσω μηχανισμών που δεν έχουμε ακόμη καταλάβει πλήρως» είπε ο Βάντερλιπ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
ΠΗΓΗ
Διαβήτης: Κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω κατάθλιψης και άγχους Διαβήτης: Κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω κατάθλιψης και άγχους  Reviewed by Unknown on Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2015 Rating: 5
Από το Blogger.