Κι έζησαν τα λαχανικά καλά κι εμείς καλύτερα


Για καιρό τα έκανα «σαλάτα» στο θέμα της συντήρησης των λαχανικών που αγόραζα. Όπως όλες οι αρχάριες νοικοκυρές, τρωγόμουν να βρω τα καλά, τα πεντανόστιμα, τα αγνά υλικά αλλά δεν πολυσκεφτόμουν πώς θα τα φροντίσω ως τη στιγμή που θα θελήσω να τα χρησιμοποιήσω. Κι αφού την έπαθα μία και δύο και τρεις φορές, έψαξα, δοκίμασα, ρώτησα κι έμαθα όλα αυτά που πρέπει να προσέχω για να διατηρώ τα πολύτιμα ζαρζαβατικά μου «ζωντανά» και νόστιμα.

- Ο νούμερο 1 βασικός κανόνας είναι να μη πλένουμε τα λαχανικά, παρά μόνο λίγο, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Το παραμικρό ίχνος υγρασίας θα τα τσακίσει γρήγορα κι ανεπανόρθωτα.

- Δεν τα ανακατεύουμε με τα φρούτα. Κάποια φρούτα, όπως π.χ. τα μήλα, εκπέμπουν αιθυλένιο, μία ουσία που μαραζώνει γρήγορα κι αποφασιστικά τα λαχανικά μας.

- Φροντίζουμε το ψυγείο μας να έχει τη σωστή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 2°C έως 5°C στη συντήρηση και -15°C έως -18°C στην κατάψυξη. Τα λαχανικά τα αποθηκεύουμε κάτω κάτω στο ψυγείο, στα γνωστά συρτάρια, όπου είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου μας.
Κάτι ξέρει ο κατασκευαστής.

Πιο συγκεκριμένα:

P

Ντομάτες: οι ντομάτες, όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, χάνουν κάμποση από τη μυρωδιά και τη γεύση τους. Καλύτερα, λοιπόν, να τις τοποθετούμε σε κάποια δροσερή γωνιά της κουζίνας. Φήμες λένε ότι θα κρατήσουν περισσότερο εάν τις ακουμπάμε με το κοτσάνι προς τα κάτω. Τριμμένες συντηρούνται τέλεια στην κατάψυξη για μήνες.

P

Καρότα: αγαπάνε το ψυγείο και ζούνε καλύτερα και περισσότερο αν τα έχετε μέσα σε σακούλες στις οποίες θα έχετε κάνει μερικές τρύπες για να «αναπνέουν». Αν αγοράζετε αυτά που είναι ήδη συσκευασμένα σε σακούλες, βεβαιωθείτε, πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ότι είναι απολύτως στεγνά. Αν όχι, σκουπίστε τα καλά με χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα σε μια άλλη σακούλα. Μην ξεχάσετε τις τρύπες.

P

Μαρούλι (και πρασινάδες γενικώς): θα διατηρηθεί καλύτερα αν το φυλάξετε σε πλαστική σακούλα. Αναλόγως σε ποια ποικιλία ανήκει, θα αντέξει από 5 έως 10 μέρες.

P

Πιπεριές: οι πράσινες είναι λίγο πιο ανθεκτικές από τις κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί. Επιβιώνουν μια χαρά στο ψυγείο, ιδεωδώς μέσα σε πλαστική σακουλίτσα.

P

Λεμόνια: Τα βγάζουν πέρα για περίπου 10 μέρες εκτός ψυγείου. Εντός θα επιβιώσουν σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο.

P

Κουνουπίδι και Μπρόκολο: Αντέχουν 4 ως 7 μέρες στο ψυγείο τυλιγμένα χαλαρά σε χαρτί κουζίνας και κλεισμένα σε πλαστική σακούλα.

P

Παντζάρια: κόψτε τα κοτσάνια αφήνοντάς τους περιθώριο περί τα δύο εκατοστά και τοποθετήστε τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι θα αντέξουν έως και 20 μέρες.

P

Μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος: μπορούν να ζήσουν επ’ αόριστο αν τα ψιλοκόψετε, τα βάλετε σε σακουλάκια και τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Προσοχή, να είναι εντελώς στεγνά.


Κι έζησαν τα λαχανικά καλά κι εμείς καλύτερα Κι έζησαν τα λαχανικά καλά κι εμείς καλύτερα Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.