Τροφές για καλύτερη όραση!


Το … φαρμακείο της φύσης προσφέρει τροφές με θρεπτικές ουσίες που αποτελούν ασπίδα στις παθήσεις που πλήττουν την ορασή μας. Διαβάστε για τις τροφές που προστατεύουν τα μάτια μας και εντάξτε τες στο καθημερινό σας μενού για να έχετε τα μάτια σας…δεκατέσσερα!

Σγουρό λάχανο
Είναι μια πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, οι οποίες σχετίζονται με τη βιταμίνη Α και το β-καροτένιο και προστατεύουν τους ιστούς των ματιών από βλάβη του ηλιακού φωτός και μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Άλλες καλές πηγές αυτών των ουσιών είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, τα γογγύλια και το σπανάκι, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα ακτινίδια, τα κόκκινα σταφύλια, η κίτρινη κολοκύθα, τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, το μάνγκο και το πεπόνι.


Γλυκοπατάτα

Είναι μια καλή πηγή β-καροτίνης, η οποία επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ώχρας κηλίδας. Το σώμα μας μετατρέπει την β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας. Το Β-καροτένιο και η βιταμίνη Α βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση των μολύνσεων των ματιών. Άλλες πηγές β-καροτίνης είναι τα καρότα και τα κολοκύθια, καθώς και τα σκούρα πράσινα τρόφιμα όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες. Άλλες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Α είναι: το συκώτι, το γάλα και τα αυγά. Όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, η βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Α απορροφώνται καλύτερα όταν τρώγονται με υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.



Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, φροντίστε να τις τοποθετήσετε το πιάτο σας μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή (όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ) και το πεπόνι.


Σολομός

Εάν ταλαιπωρείστε από ξηροφθαλμία, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στον σολομό μπορεί να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλες πολύ καλές διατροφικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα καρύδια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, ο λιναρόσπορος και οι ελιές. Ο σολομός είναι επίσης καλή πηγή της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην προστασία κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Άλλες πηγές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί, το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με βιταμίνη D.

Πράσινο τσάι

Τα αντιοξειδωτικά του μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη και εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Ο αμφιβληστροειδής, ένα φωτοευαίσθητο στρώμα του ιστού στην εσωτερική επιφάνεια του ματιού έχει την υψηλότερη συγκέντρωση κατεχινών και έτσι μπορεί να απορροφήσει τα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι.








Τροφές για καλύτερη όραση! Τροφές για καλύτερη όραση! Reviewed by Unknown on Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.