Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάτε το κάπνισμα


Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για κάποιον καπνιστή. Ωστόσο, η κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα, μπορεί να σάς βοηθήσει να σταματήσετε μια και καλή αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια.

Από τη στιγμή που θα παρατήσετε το τσιγάρο, το σώμα σας είναι ήδη έτοιμο να διανύσει το δρόμο που είναι γεμάτος με θετικές αλλαγές. Μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο κανονικό. Μετά από δύο ώρες τόσο ο ρυθμός της καρδιάς, όσο και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό κι αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη αρχίζει να εξασθενεί μέσα στον οργανισμό σας.

Τα συμπτώματα στέρησης αρχίζουν συνήθως μεταξύ 2 και 12 ωρών μετά το τελευταίο τσιγάρο κι αυτό ομολογουμένως είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της «αποτοξίνωσής» σας.

Η απόσυρση της νικοτίνης φτάνει συνήθως στο αποκορύφωμά της περίπου τρεις ημέρες μετά την διακοπή του τσιγάρου, που σημαίνει ότι θα παρουσιάσετε πονοκεφάλους ή ναυτία, ενώ θα γίνετε κακοδιάθετοι και δύστροποι. Ωστόσο, σ’ αυτό το σημείο, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Μετά απ’ αυτό, αν καταφέρετε να νικήσετε την επιθυμία να επιστρέψετε στο κάπνισμα, θα έχετε να προσβλέπετε μόνο σε καλά πράγματα. Σε μία έως εννέα εβδομάδες μετά την διακοπή του τσιγάρου, ο βήχας, η δύσπνοια ή τυχόν κάψιμο στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας θα αρχίσουν να μειώνονται. Χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, καθώς και ο κίνδυνος για διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα θα είναι στο μισό του κινδύνου που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένας καπνιστής.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων θα είναι ισοδύναμος με αυτόν των μη καπνιστών. Και αν σταματήσετε το κάπνισμα πριν την ηλικία των 30 ετών, είναι πολύ πιθανό να ζήσετε τη ζωή κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ πριν. Εκτός αν έχετε προλάβει να καπνίσετε τόσο πολύ μέχρι τα 30 σας που να έχει γίνει ανεπανόρθωτη βλάβη στους πνεύμονες ικανή να σάς οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Η θετική επίδραση της διακοπής του καπνίσματος στο σώμα σας

Κόβοντας το τσιγάρο θα επηρεάσετε θετικά κάθε επιμέρους τμήμα του σώματός σας. Δείτε πώς ακριβώς:

Εγκέφαλος

Τα τσιγάρα απελευθερώνουν στον εγκέφαλο χημικές ουσίες που σάς κάνουν να αισθάνεστε καλά και έχουν επιπτώσεις παρόμοιες με τα εθιστικά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη. Η αυξημένη έκλυση αυτών των οπιοειδών είναι που καθιστά τόσο δύσκολο να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Φαίνεται πως οι καπνιστές έχουν μια διαφορετική ροή των οπιοειδών, συνεχώς, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές και το κάπνισμα ενός τσιγάρου αλλάζει κατά 20%-30% τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τα συναισθήματα και την επιθυμία. Η αφαίρεση της νικοτίνης από τη ροή του αίματος, που εμφανίζεται συνήθως αρκετές ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα αλλάξει τελικά την ροή των οπιοειδών στον εγκέφαλο και σταδιακά οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Μόλις περάσει το εμπόδιο της αρχικής λαχτάρας, το μυαλό δεν θα βασίζεται σ’ αυτές τις χημικές ουσίες για να αισθάνεται καλά.

Πνεύμονες

Οι πνεύμονες έχουν την καταπληκτική ιδιότητα να αναγεννώνται μάλλον γρήγορα. Αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι αεραγωγοί σας θα αρχίσουν να βλέπουν μια μείωση της φλεγμονής και οι βλεφαρίδες (μικρά τριχοειδή αγγεία) που είχαν παραλύσει με το κάπνισμα, θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά. Οι βλεφαρίδες που δρουν ως το σύστημα καθαρισμού των πνευμόνων θα αρχίσουν από μόνες τους την αυτο-επισκευή τους μόλις λίγες ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος και θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία σε λίγους μήνες.

Παραδόξως οι άνθρωποι που σταμάτησαν το κάπνισμα θα διαπιστώσουν πως στην αρχή βήχουν περισσότερο απ’ ό,τι όταν κάπνιζαν, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό τον πρώτο καιρό αφού οι πνεύμονες αρχίζουν να αυτο-καθαρίζονται.

Καρδιά

Η διακοπή του καπνίσματος είναι περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις απ’ ό,τι τα κοινά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, οι β-αποκλειστές, οι στατίνες και οι αναστολείς ACE. Από τη στιγμή που θα σταματήσετε το κάπνισμα, η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να βελτιώνονται, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφράγματα.

Δόντια

Η νικοτίνη αφήνει λεκέδες στα δόντια σας και έτσι όταν σταματήσετε το κάπνισμα έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε την λευκότητα και την αντοχή τους. Η κακή αναπνοή που ήταν αποτέλεσμα του καπνού θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο ουδέτερη. Επειδή η πίσσα επικαλύπτει τα δόντια σας δημιουργώντας ένα είδος μεμβράνης, είναι πολύ πιθανό να εγκατασταθούν εκεί βακτήρια που προκαλούν φθορά στα δόντια σας. Οταν, όμως, σταματήσετε το κάπνισμα, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε από μια ρουτίνα στοματικής υγιεινής, ώστε ο οδοντίατρός σας να ξύσει την πίσσα από τα δόντια σας.

Δέρμα

Το δέρμα αντανακλά τον τρόπο ζωής σας και ό,τι τρώτε και πίνετε. Ετσι και το κάπνισμα έχει επίδραση στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έκζεμα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Οι βλαβερές τοξίνες που μπαίνουν στο σώμα σας μέσα από τα τσιγάρα περιλαμβάνουν μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα, φορμαλδεΰδη, υδροκυάνιο, αμμωνία, υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο και όλα αυτά περιορίζουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, ενώ μπορεί ακόμα και να σπάσουν τις ελαστικές δομές του. Αυτό εξηγεί και το λόγο που το δέρμα των καπνιστών γεμίζει ρυτίδες τόσο εύκολα.

Αν και κάποιες από τις βλάβες του δέρματος είναι μόνιμες, η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει άμεσα τη ροή του αίματος και θα ενυδατώσει το δέρμα σας, καθιστώντας το πιο νεανικό. Πίνοντας άφθονο νερό μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το δέρμα σας θα ξανανιώσει. Οι διαδικασίες που οδηγούν στις επιπλέον ρυτίδες θα επιβραδυνθούν όταν θα αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα σας. Ομως, αν έχετε κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια από την έλλειψη ύπνου, η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει αυτή την κατάσταση.


ΠΗΓΗ
Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάτε το κάπνισμα Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάτε το κάπνισμα Reviewed by Unknown on Σάββατο, Ιανουαρίου 23, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.