Υψηλά ποσοστά υγρασίας αυξάνουν τα εγκεφαλικά


Η υγρασία της ατμόσφαιρας, η οποία αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και φυσικά το κρύο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, στην Καλιφόρνια.

Έρευνα που παρουσιάστηκε από επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Ντιουκ, με επικεφαλής την Δρ Τζούντιθ Λίχτμαν, υποστηρίζουν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και μειώνεται η υγρασία, τόσο μειώνεται και η πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, έτσι αιτιολογούν και την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τους χειμερινούς μήνες εν αντιθέσει με τους καλοκαιρινούς.

Στην συμπτωματολογία του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνεται η μερική παράλυση των μυών του προσώπου, η ξαφνική αδυναμία των άνω ή κάτω άκρων, η δυσκολία στην ομιλία, η νοητική σύγχυση, η αιφνίδια αλλοίωση της όρασης στο ένα μάτι ή και τα δύο, η δυσκολία βάδισης, η απώλεια της ισορροπίας, η ζαλάδα, ο ξαφνικός πονοκέφαλος άγνωστης αιτιολογίας κ.α.

Η μελέτη συσχέτισε μετεωρολογικά δεδομένα με τα ιατρικά αρχεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα τις εισαγωγές 134.500 ασθενών λόγω ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, την περίοδο 2009-2010.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι χαμηλότερες ετήσιες θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και τους θανάτους, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, για κάθε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό μισό βαθμό Κελσίου, μειώνεται κατά 0,86% η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και κατά 1,1% η πιθανότητα θανάτου λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσο αυξάνεται το μέσο επίπεδο υγρασίας στην ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Τέλος, όσο πιο μεγάλες είναι οι ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας (δηλαδή η διαφορά ανώτερης και κατώτερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο), τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος και άρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γενικότερα οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση καρδιαγγειακού στρες στον οργανισμό, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση ουσιών που κάνουν το αίμα πιο πυκνόρευστο και άρα πιο πιθανό να δημιουργηθεί θρόμβωση. Ανάλογες στρεσογόνες επιδράσεις έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα και η υγρασία.

«Ο καιρός δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι συνήθως συσχετίζουν με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, βρήκαμε όμως πως οι καιρικές συνθήκες είναι όντως ανάμεσα σε εκείνους τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία για εγκεφαλικό επεισόδιο» εξήγησε η Δρ Λίχτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

«Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν να εκτίθενται στις μεταβολές της θερμοκρασίας και στην αυξημένη υγρασία», πρότεινε η Δρ Λίχτμαν.


Υψηλά ποσοστά υγρασίας αυξάνουν τα εγκεφαλικά Υψηλά ποσοστά υγρασίας αυξάνουν τα εγκεφαλικά Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.