Τα συμπτώματα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου


Υπάρχουν χιλιάδες τύποι καρκίνου με διαφορετικές αιτίες, μηχανισμούς και κύκλο ζωής. Η ασθένεια που είναι γνωστή ως «καρκίνος» περιλαμβάνει πολλές ασθένειες που χαρακτηρίζονται από ανώμαλη κυτταρική αντιγραφή.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους χαρακτηρίζονται από την πρωτογενή θέση της εμφάνισής τους και από το πώς αντιδρούν στις θεραπείες. Σε όλες σχεδόν τις μορφές καρκίνου τα πρωτογενή συμπτώματα βασίζονται στο πώς τα ανώμαλα κύτταρα επηρεάζουν το σύστημα και τις νευρικές οδούς, καθώς οι όγκοι μεγαλώνουν.

Οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνοι, λόγω της εγγύτητάς τους με τον εγκέφαλο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η έγκαιρη ανίχνευσή τους είναι κρίσιμη, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματά τους, ειδικά αν ανήκουμε σε μια υψηλή ομάδα κινδύνου ή αν υπάρχει ήδη καρκίνος κάπου αλλού, που θα μπορούσε να κάνει μετάσταση στο κεφάλι ή το λαιμό.
Συχνές αιτίες του καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού

Για να κατανοήσει κανείς το εύρος των συμπτωμάτων των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου είναι σημαντικό να γνωρίζει τι τους προκαλεί. Ουσιαστικά ο καρκίνος της κεφαλής και του λαιμού είναι συνήθως το αποτέλεσμα βλάβης στο στόμα, τη μύτη ή το λαιμό, ειδικά η επαναλαμβανόμενη βλάβη. Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη αιτία του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου είναι η χρήση του αλκοόλ και του καπνού. Οι λοιμώξεις του στόματος, η εισπνοή επικίνδυνων βιομηχανικών υλικών και ορισμένων ιών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Οι πιο συχνοί βιομηχανικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον αμίαντο, τη σκόνη από το ξύλο, την σκόνη από τα κεραμικά και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συνθετικών ινών.
Πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου και της κεφαλής

Ο καρκίνος στη στοματική κοιλότητα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κόκκινων ή λευκών «μπαλωμάτων» οπουδήποτε στο στόμα ή στα χείλη. Η αιμορραγία ή το οίδημα μέσα στο στόμα, κυρίως πάνω στη γλώσσα ή τα ούλα, είναι επίσης συχνά. Το στόμα θα μπορούσε να πονά για ανεξήγητους λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρκίνος του στόματος είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής του στόματος. Στην περίπτωση αυτή η διάκριση ανάμεσα στον καρκίνο και σε ασθένειες των ούλων ή λοιμώξεις των δοντιών είναι δύσκολη.

Ο καρκίνος της μύτης μερικές φορές ερμηνεύεται λανθασμένα ως αλλεργία, καθώς προκαλεί μπλοκαρισμένους κόλπους και χρόνιες λοιμώξεις. Ενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους, ρινορραγίες, πόνο στα πάνω δόντια και πρήξιμο γύρω από τα μάτια και τη μύτη.

Οι καρκίνοι του λάρυγγα μπορεί να αρχίσουν ως ένας απλός πονόλαιμος που συνοδεύεται από ήπια δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία. Η φωνή μπορεί να ακούγεται βραχνή. Ωστόσο, αντί με την πάροδο του χρόνου να αισθάνεται κανείς καλύτερα, βλέπει πως τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια δυσκολία στην αναπνοή, σταθερό κουδούνισμα στα αυτιά, πονοκέφαλο και επίμονο πόνο στο λαιμό.
Πρωτοβάθμια ανησυχία

Ένα από τα πιο άμεσα προβλήματα με τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου είναι ότι οι μάζες που δημιουργούνται μπορεί να προσκρούσουν πάνω σε πολύ σημαντικά νεύρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κίνησης της γλώσσας, του σαγονιού, των μυών του προσώπου, ή των μυών που χρησιμοποιούνται κατά την κατάποση. Η ικανότητα μασήματος και ομιλίας μπορεί επίσης να επηρεαστεί σοβαρά.

Επιπλέον, το πρήξιμο που είναι μια συχνή κατάσταση στους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, μπορεί να περιορίσει ή να κλείσει τις ρινικές οδούς ή να συμπιέσει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Το καθένα από τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα αναπνοής και να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου είναι σχετικά ήπια στην αρχή και είναι παρόμοια με αυτά ήπιων ζητημάτων υγείας, όπως το κρυολόγημα, η αλλεργία, η ουλίτιδα κ.λπ. Αυτός είναι και ο λόγος που διαγιγνώσκονται σε αρκετά μεταγενέστερο στάδιο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου Τα συμπτώματα του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.