Γιατί καλά κάνουμε και λατρεύουμε τη σοκολάτα;


Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η σοκολάτα αποτελεί το αγαπημένο γλύκισμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο: Εκτός από την υπέροχη γεύση της, βελτιώνει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Πάντα όμως με μέτρο.
Τροφή των θεών

Η σοκολάτα παράγεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου και η ιστορία της ξεκινά περίπου το 600 π.Χ., όπως μας πληροφορεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ζωή Πορφύρη σε σχετικό άρθρο της στοMedNutrition.

«Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό αποκαλείται «Tροφή των θεών». Υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη, αφού οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο εμπορικής συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους αριστοκρατικούς κύκλους», σημειώνει.
Μαύρη ή λευκή;

«Τα διάφορα είδη της σοκολάτας στην ελληνική αγορά είναι:

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή πικρή): Φτιάχνεται από βούτυρο – κακάο, ζάχαρη καικακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνά το 35-40%.

Σοκολάτα γάλακτος: Φτιάχνεται από βούτυρο – κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα, σταφίδες, διογκωμένο ρύζι κλπ.

Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο – κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρτύματα όπως η βανίλια. Κανονικά η λευκή σοκολάτα δεν κατατάσσεται στις σοκολάτες, γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο – κακάο.

Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.
Είναι απολαυστική και με θρεπτικά συστατικά

«Η σοκολάτα, εκτός από τη βελούδινη υφή, τη γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα,περιέχει και αρκετά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές ουσίες της:

Καφεΐνη: Διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται ως και 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.

Πρωτεΐνες: Απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Σίδηρος: Βασικό στοιχείο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος..

Χαλκός: Συμβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την δομή των μεμβρανών των κυττάρων, με αντιοξειδωτική δράση.

Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες».
Ευεργετική για την ψυχή και το σώμα

«Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έρευνες αποδεικνύουν και την ευεργετική δράση της στην υγεία μας, γνωστή ήδη από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπως:

Έχει αντιοξειδωτική δράση

Το κακάο, πρώτη ύλη για την παραγωγή της σοκολάτας, περιέχει μεταξύ άλλων φλαβονοειδή και κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας από την κυτταρική και αγγειακή φθορά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, καθυστερούν και οι συνέπειες της γήρανσης του οργανισμού.

Δρα κατά του βήχα

Η σοκολάτα αποτελεί μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας Τheobromine (θεοβρωμίνης), στην οποία αποδίδονται ιδιότητες για καταστολή τον βήχα, με καλύτερα αποτελέσματα έναντι άλλων φαρμάκων. Ωστόσο, η δράση της θεοβρωμίνης δεν σταματά εδώ, καθώς έχει και διουρητική δράση, ενώ προκαλεί αγγειοδιαστολή, βρογχοδιαστολή κ.ά.

Διεγείρει τον νου

Μία άλλη δράση της θεοβρωμίνης είναι και η αύξηση της γνωσιακής λειτουργίας, έτσι η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Χαρίζει ενέργεια

Η θεοβρωμίνη προσφέρει επίσης μυϊκή τόνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, την καθιστά τροφή που προσφέρει άμεσα ενέργεια στο σώμα. Όμως, εξαιτίας αυτής της περιεκτικότητάς της σε απλούς υδατάνθρακες, η σοκολάτα συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.

Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση

Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.

Μειώνει την κακή χοληστερίνη

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η σοκολάτα βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), με αποτέλεσμα την αυξημένη προστασία από καρδιακά επεισόδια.

Ρυθμίζει τη διάθεση

Δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας πει πως η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή μας, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν τη διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Κατ΄ επέκταση η σοκολάτα έχει και αγχολυτική δράση.

Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν την σοκολάτα με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί».



Γιατί καλά κάνουμε και λατρεύουμε τη σοκολάτα; Γιατί καλά κάνουμε και λατρεύουμε τη σοκολάτα; Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.