Όταν ο καρκίνος του μαστού επανεμφανίζεται


Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν πώς και γιατί ο καρκίνος του μαστού επανεμφανίζεται σε μερικές γυναίκες μετά από μερικά χρόνια. 

Όπως ανέφεραν, ορισμένοι συνδυασμοί γονιδίων στους όγκους μερικών γυναικών είναι πιθανότερο να «πυροδοτήσουν» ξανά τη νόσο. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ, με επικεφαλής την κλινική ογκολόγο Dr. Lucy R. Yates. ανέλυσαν όγκους μαστού από 1.000 καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων 161 στις οποίες ο καρκίνος του μαστού είχε εμφανιστεί ξανά ή είχε κάνει μεταστάσεις. Η σύγκριση των όγκων αποκάλυψε σημαντικές γενετικές διαφορές.

 Οι μεταλλάξεις στους δευτερογενείς καρκίνους (που επανεμφανίστηκαν) ήσαν σπάνιες στους καρκίνους που είχαν εμφανιστεί την πρώτη φορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως μερικοί όγκοι έχουν τέτοιο γονιδιακό «προφίλ», που αυξάνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου παρά την αρχική θεραπεία.

 Αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις πέντε γυναίκες (20%) με καρκίνο του μαστού, στις οποίες ο όγκος εμφανίζεται και πάλι είτε στο ίδιο σημείο είτε σε άλλο. Η νέα μελέτη μπορεί να διευκολύνει τους γιατρούς -χάρη στις κατάλληλες γενετικές εξετάσεις- να εντοπίζουν τις γυναίκες υψηλού κινδύνου για επιστροφή του καρκίνου.

 Επόμενος στόχος είναι η έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Ο όρος καρκίνος του μαστού αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και είναι η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό. 

Προκαλείται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων που ως αποτέλεσμα προκαλούν το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού και ουσιαστικά αποτελεί κυτταρική νόσο. Τα παθολογικά αυτά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα εξάπλωσης σε γειτονικούς ιστούς σε δυσάρεστες συνέπειες για ολόκληρο τον οργανισμό. 

Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άρρενες είναι υπαρκτή αλλά πολύ μικρή. Όσον αφορά στις γυναίκες όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου -όχι, όμως στον ίδιο βαθμό. 

Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου (ηλικία, κληρονομικότητα, διαταραχές της έμμηνου ρύσης, αλκοόλ, παχυσαρκία, κάπνισμα, λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, ιστορικό καρκίνου, καθιστική ζωή, έκθεση σε ακτινοβολία, ατεκνία).

ΠΗΓΗ
Όταν ο καρκίνος του μαστού επανεμφανίζεται Όταν ο καρκίνος του μαστού επανεμφανίζεται  Reviewed by Unknown on Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.