Καρκίνος του μαστού: Πώς συνδέεται με την ηλικία μητρότητας


Τα κρούσματα του καρκίνου του μαστού αυξάνονται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδέεται με τον δυτικό τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή αλλά και την καθυστέρηση της μητρότητας.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού χτυπά κάθε χρόνο πάνω από 4.500 γυναίκες, ενώ περίπου 1.600 χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση.

Πώς επηρεάζει η καθυστέρηση της μητρότητας

H καθυστέρηση με την οποία οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε συνδυασμό με την απουσία θηλασμού, αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τον καρκίνο του μαστού. Πολλές γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν πλέον παιδιά μετά την ηλικία των 40.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσο οι γυναίκες μεταθέτουν για αργότερα την μητρότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.


Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος για μια γυναίκα που καθυστερεί την εγκυμοσύνη και αποκτά παιδί μετά 35 συγκριτικά με μία νεαρή γυναίκα που μένει έγκυος στα 17 της.

Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές αλλαγές, με σημαντικότερη την αναστολή παραγωγής των οιστρογόνων που επιφέρει μια εγκυμοσύνη. Ο ιστός του μαστού που δεν έχει υποστεί τις μεταβολές που προκαλεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός ίσως να είναι πιο ευάλωτος, δεδομένου πως η εξειδίκευση του ιστού εμποδίζει τον καρκίνο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα μειώνεται κατά 7% για κάθε παιδί που κάνει, ενώ για κάθε χρόνο θηλασμού η μητέρα «κερδίζει» ακόμη μία μείωση κινδύνου της τάξης του 4,3%.


Καρκίνος του μαστού: Πώς συνδέεται με την ηλικία μητρότητας Καρκίνος του μαστού: Πώς συνδέεται με την ηλικία μητρότητας Reviewed by Unknown on Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.