O υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την σεξουαλική υγεία


Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα μοιάζουν να είναι «προνόμιο» των γυναικών, ωστόσο η αλήθεια είναι πως πολλοί άνδρες έχουν προβλήματα, κυρίως υποθυρεοειδισμού. Και είναι αποδεδειγμένο πως ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την σεξουαλική υγεία και στα δύο φύλλα.

 Η ορμονική απορρύθμιση που απορρέει από τον υποθυρεοειδισμός προκαλεί σε αρκετές γυναίκες υποτονική σεξουαλική επιθυμία και δυσκολία στην επίτευξη και διατήρηση σεξουαλικής διέγερσης (εφύγρανση). Οι δυσλειτουργίες αυτές, όμως, από πολλούς αποδίδονται στα γενικότερα συμπτώματα εξασθένισης του μεταβολισμού που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός, όπως εξουθένωση, κούραση και διαταραχές διάθεσης, και όχι στην ασθένεια καθεαυτή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρή έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών και δεν λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία, είναι πιθανό να επηρεαστεί και το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, με την εκδήλωση ολιγομηνόρροιας και αμηνόρροιας.

 Στους άνδρες, ο υποθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ελαττωμένη κινητικότητα του σπέρματος. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής οδηγεί σε αποκατάσταση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της αναπαραγωγικής ικανότητας. Η γαλακτόρροια σε έναν άνδρα μπορεί να είναι ένας επιπλέον λόγος που θα κινήσει υποψίες για υποθυρεοειδισμό.

 Αναλυτικά όσα προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός σε έναν άνδρα:

 απώλεια στην εκτελεστική λειτουργία 

μειωμένη ικανότητα να σκεφτεί καθαρά και να πάρει αποφάσεις 

μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας

 στυτική δυσλειτουργία 

φαλάκρα / τριχόπτωση

 υψηλή χοληστερόλη 

μειωμένη ενέργεια και αυξημένη κόπωση 

μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης

 άγχος, κατάθλιψη 

Από την άλλη, και ο υπερθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, αλλά και με πρόωρη εκσπερμάτιση. Ο υπερθυρεοειδισμός έχει επιπλέον ενοχοποιηθεί για ολιγοσπερμία, στειρότητα και μη φυσιολογική μορφολογία σπέρματος. Τέλος, ο υπερθυρεοειδισμός στους άνδρες έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί γυναικομαστία.

 Να σημειωθεί πως ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται μόνο στο 0,2% των ανδρών, σε σύγκριση με περίπου 2% των γυναικών. Ο υποθυρεοειδισμός είναι επίσης πιο συχνός στις γυναίκες και μάλλον σπάνιος στους άνδρες, καθώς μπορεί να συμβεί σε 4-5 γυναίκες στις 1.000 σε σύγκριση με περίπου 1 στους 1.000 άνδρες. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνός στις γυναίκες από τους άνδρες.

ΠΗΓΗ
O υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την σεξουαλική υγεία O υποθυρεοειδισμός επηρεάζει την σεξουαλική υγεία  Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.