Γιατί πίνουμε κρασί: Oι… εναλλακτικοί λόγοι


Ολοι γνωρίζουμε πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει την υγεία μας. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας.

Ο κύριος λόγος είναι ότι το αλκοόλ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, αυξάνοντας το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL), φέρεται πως μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και τη συχνότητα εμφάνισης θρόμβων του αίματος.

Το κόκκινο κρασί πιστεύεται πως περιέχει ένα υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών με τη μορφή των φλαβονοειδών.

Ομως, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι που μπορεί κάποιος να πίνει κρασί κάθε μέρα. Υπάρχουν κάποιοι ακόμα, όπως:

Είναι σήμα κατατεθέν μιας πολιτισμένης ζωής. Υπό την επήρεια του αλκοόλ έχουν γίνει πολλοί καβγάδες σε πολλά μπαρ ανά την υψήλιο. Πόσο συχνά, όμως, ακούει κανείς να έγινε καβγάς σε ταβέρνα που σερβίρεται κρασί;

Το κρασί είναι κομβικό σημείο για συναντήσεις φίλων. Το κρασί είναι ένα ποτό που αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί βρίσκουν διασκεδαστικές τις ετικέτες, άλλοι βρίσκουν συναρπαστικές τις γεύσεις. Οταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τα πουν ένα ποτήρι κρασί ανεβάζει τη διάθεση, ζεσταίνει τις καρδιές, μεγαλώνει το χαμόγελο. Το κρασί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό στον κόσμο είναι το ποτό των συνδέσεων, των κοινωνικών συναναστροφών, των φιλικών δεσμών. Γι’ αυτό και είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για μια ωραία βραδιά.

«Μιλάει» με την προέλευσή του. Η έννοια του «terroir» (τοπικό) είναι πολύ σημαντική για το κρασί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ένα κρασί που προέρχεται από τα σταφύλια που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένο έδαφος, σε συγκεκριμένο κλίμα, δεν μπορεί ποτέ να έχει την ίδια ακριβώς γεύση με κάποιο που φτιάχνεται σε διαφορετικό τόπο. Από ένα απλό δείγμα του κρασιού, χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες, οι κορυφαίοι γευσιγνώστες μπορεί να διακρίνουν όχι μόνο την ποικιλία των σταφυλιών και τον τόπο απ’ όπου προήλθε το κρασί, αλλά ακόμα και λεπτομέρειες όπως τι είδους αμπέλι ήταν αυτό, πώς ήταν ο καιρός το έτος που καλλιεργήθηκε και ποια είναι η ηλικία του κρασιού. Οταν κρατάει κανείς ένα ποτήρι κρασί στα χέρια του μοιάζει να ζει πολύ πιο κοντά στη φύση απ’ ό,τι πραγματικά ζει. Λίγοι άνθρωποι κάθονται να σκεφτούν από πού προέρχονται τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν, αλλά όταν το συνειδητοποιήσει κανείς νοιώθει πραγματικό δέος για την αναπόφευκτη σύνδεση με τη Μητέρα Φύση. Ενα ποτήρι καλό κρασί είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε αυτή τη σύνδεση.

Το κρασί αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία των ανθρώπων που εμπλέκονται στην παραγωγή του. Οι επιλογές του αμπελουργού και του οινοποιού, τόσο στον αμπελώνα, όσο και στο οινοποιείο, αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στο κρασί. Δίνοντας κάποια έμφαση στο ποτήρι με το κρασί μπορεί ο καθένας να βρει μέσα απ’ αυτό τα μυστικά των ανθρώπων που το έφτιαξαν. Αν τα ταξίδια είναι μέρος της ζωής σας, κάθε μπουκάλι κρασί που θα πάρετε από μια περιοχή θα σας λέει πράγματα για τον δημιουργό του. Αλλά ακόμα κι αν δεν ταξιδεύετε και αγοράζετε το κρασί σας, το κάθε ποτήρι θα μπορεί να σας μεταφέρει σε μια διαφορετική περιοχή του κόσμου, κάθε μέρα του χρόνου. Θα σας ταξιδεύει ανέξοδα και σε όλη την Υφήλιο, αφήνοντάς σας τη γεύση που εσείς επιθυμείτε.


ΠΗΓΗ
Γιατί πίνουμε κρασί: Oι… εναλλακτικοί λόγοι Γιατί πίνουμε κρασί: Oι… εναλλακτικοί λόγοι Reviewed by Unknown on Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.