Ραδίκι το χόρτο του αγρού με τις εκπληκτικές ιδιότητες κατά 100 ασθενειών !!!


Εκτός από τις κλασσικές ωμές σαλάτες, μια εκπληκτική πρόταση και μάλιστα πάρα πολύ υγιεινή και ωφέλιμη για τον οργανισμό, είναι και τα μαγειρεμένα χόρτα του αγρού.

Τα χόρτα είχαν θέση σε κάθε τραπέζι από τα αρχαία χρόνια, και αυτό οφείλεται στις μοναδικές τους ιδιότητες και τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους. Τα χόρτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, αφού συνδυάζουν πολλές βιταμίνες, πολλά ωφέλιμα μέταλλα και καροτενοειδή μαζί !
Σε περίοδο διατροφής, δίαιτας ή αποτοξίνωσης, τα χόρτα μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό συνοδευτικό στο κρέας ή το ψάρι σας (με ελάχιστες μόνο θερμίδες και πολλές βιταμίνες) !
ΠΡΟΣΟΧΗ : Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως τα χόρτα (και ειδικά τα πικρά χόρτα του αγρού όπως τα ραδίκια) είναι ο καλύτερος φίλος του συκωτιού μας !

Τα ραδίκια και η χρησιμότητά τους !

Τα ραδίκια είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα χόρτα στην περιοχή της Μεσογείου. Ανήκουν στο γένος cichorium και αποτελούσαν εξαιρετική τροφή του ανθρώπου από τα αρχαία ακόμα χρόνια.
Πρόκειται για χόρτα με πάρα πολλές βιταμίνες όπως :

βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 & Β2 κυρίως)
καροτενοειδή
βιταμίνη Α
και βιταμίνη C

Επίσης στα ραδίκια περιέχονται πολύτιμα μέταλλα όπως :


ο σίδηρος (περίπου 9.9 mg)
το κάλιο (περίπου 12 mg)
το νάτριο (περίπου 92.4 mg)
το ασβέστιο (περίπου 35 mg)
ο φώσφορος (περίπου 26 mg)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Από πολύ παλιά, οι θεραπευτές (όχι απαραίτητα γιατροί), χρησιμοποιούσαν τα ραδίκια για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών του ήπατος (συκωτιού), αλλά και της χολής ! Η λαϊκή αυτή παραδοσιακή ιατρική επιβεβαιώνεται σήμερα από ποικίλες επιστημονικές μελέτες που εντοπίζουν στα χόρτα αυτά μια ουσία με το όνομα “κιχώριο”. Η ουσία αυτή φαίνεται πως όντως παρουσιάζει προστατευτική δράση απέναντι στο συκώτι και τη χολή !

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ραδικιού !

Προστατεύει το συκώτι και τη χολή.
Προσφέρει πληθώρα βιταμινών.
Είναι πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα.
Συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι αντιοξειδωτικό και καταπολεμά την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών.
Είναι πολύ διουρητικό.
Ενισχύει την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
Καθαρίζει το αίμα.
Βοηθάει στην καλύτερη πεπτική λειτουργία.
Βοηθάει στην χώνεψη.
Βοηθάει στην καταπολέμηση δερματικών παθήσεων.
Καταπολεμά την ακμή.
Προφυλάσσει από την εμφάνιση καρκίνου.
Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 

 Τα χόρτα, για να διατηρούν όλα τα πολύτιμα συστατικά τους και για να μπορούν να μας προσφέρουν απλόχερα όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες, καλό είναι, να καταναλώνονται φρέσκα. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να τα μαγειρέψετε την ιδια ημέρα, απλά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγείς σακούλες και βάλτε τα στο ψυγείο (σε χαμηλό ράφι) έως την επόμενη ημέρα !


Ραδίκι το χόρτο του αγρού με τις εκπληκτικές ιδιότητες κατά 100 ασθενειών !!! Ραδίκι το χόρτο του αγρού με τις εκπληκτικές ιδιότητες κατά 100 ασθενειών !!! Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.