9 μαγειρικές καταστροφές και πως τις διορθώνουμε


Όσο έμπειρες μαγείρισσες κι αν είμαστε κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες στην κουζίνα όλο και θα μας προκύψουν. Λίγο η αφηρημάδα, λίγο η βιασύνη και το κομμένο αβγολέμονο, το αλμυρό φαγητό, η ζύμη που έκατσε και άλλα ατυχήματα μπορούν να σπείρουν τον πανικό στην κουζίνα! Φυσικά δεν είναι καιροί για να πετάμε φαγητά. Τι κάνουμε επομένως για να σώσουμε την κατάσταση και τι πρέπει να προσέξουμε για να μην μας ξανασυμβούν στο μέλλον τέτοιες αστοχίες;

Αυγολέμονο που έκοψε Τι σημαίνει αυγολέμονο που έκοψε; Σημαίνει ότι μικρά κομμάτια από το ασπράδι του αυγού ψήθηκαν κι επιπλέουν σαν ομελέττα πάνω από την κατσαρόλα. Δεν ακούγεται και σίγουρα δεν φαίνεται καθόλου καλό όλο αυτό. Τι να κάνετε: Χωρίστε το ζουμί από το φαγητό με ένα σουρωτήρι και προσπαθήστε να βγάλετε με μια τρυπητή κουτάλα ότι μπορείτε. Για να μην σας ξανασυμβεί: Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε αυγολέμονο, χρησιμοποιήστε μόνο τον κρόκο του αυγού και πείτε αντίο σε ασπράδια και μαρέγκες. Το λέει και ο Λουκάκος εδώ!

Πολύ αλάτι Λύσσα σας βγήκε το φαγητό και πως να το σερβίρετε! Όσο κι αν αγαπάτε τις αλμυρές γεύσεις, το υπερβολικό αλάτι δεν αρέσει σε κανέναν. Η λύση: Ξεφλουδίστε μια πατάτα, ρίξτε την ολόκληρη μέσα στην κατσαρόλα και προσθέστε λίγο νερό. Δώστε μία βράση στο φαγητό και το άμυλο της πατάτας θα τραβήξει αρκετό περιττό αλάτι. Αν πάλι πρόκειται για φαγητό με σάλτσα δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη ακόμη ντομάτα. Έτσι θα ισορροπήσετε την αλμυρή γεύση με την ποσότητα. Για να μην ξανασυμβεί: να μετράτε το αλάτι με ένα κουτάλι για να ξέρετε πάντα πόσο θα χρειαστεί να προσθέσετε. Επίσης να δοκιμάζετε τη γεύση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Στεγνό κρέας Ψήσατε παραπάνω ώρα το κρέας και αυτό έχασε όλα του τα υγρά. Το στεγνό κρέας δεν τρώγεται το ίδιο ευχάριστα κι αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι μπορώ να νιώσω τον πανικό σας. Υπάρχει λύση: Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες, ετοιμάστε μια σάλτσα ή βινεγκρέτ και ρίξτε την από πάνω. Θα είναι κάπως καλύτερα έτσι. Για να μην μένει το κρέας στεγνό: Ρίχνετε το αλάτι προς το τέλος και γυρνάτε το κρέας με λαβίδα κι όχι τρυπώντας το με πιρούνι. Επίσης να κλείνετε τον φούρνο ή το μάτι της κουζίνας 10 λεπτά νωρίτερα, υπολογίζοντας ότι σε αυτά τα λεπτά το φαγητό συνεχίζει να ψήνεται.


Άρπαξε το φαγητό Μιλούσατε στο τηλέφωνο ή ξεχαστήκατε στο facebook και το φαγητό σας άρπαξε. Πως ξεμπερδεύετε: Αν δεν έχει πάρει το φαγητό μυρωδιά καμμένου, αλλάξτε γρήγορα κατσαρόλα. Αδειάστε στην καθαρή κατσαρόλα όση ποσότητα δεν έχει κολλήσει για τα καλά στον πάτο, προσθέστε υγρά, νερό, λάδι, σάλτσα και συνεχίστε το μαγείρεμα. Για να μην σας ξανατύχει: Απλά να έχετε το νου σας! Κι αγοράστε ένα χρονόμετρο – ρολόι κουζίνας!

Δεν φούσκωσε η ζύμη Το φούσκωμα της ζύμης με μαγιά δημιουργεί πάντα μια μικρή ανησυχία. Θα φουσκώσει, δεν θα φουσκώσει; Ένα λάθος στις θερμοκρασίες ή στην ανάμειξη των υλικών και η μαγιά έχει πεθάνει. Φυλάξτε τα δάκρυά σας. Προτάσεις που θα σας σώσουν: Αν φτιάχνατε τσουρέκια, κρατήστε τη ζύμη που δεν φούσκωσε και φτιάξτε εναλλακτικά μπισκότα. Αν πάλι σκοπεύατε να φτιάξετε ψωμί ή πίτσα μπορείτε με το ζυμάρι να φτιάξετε τελικά φρυγανιές ή κριτσίνια ή βάση για μια αλμυρή τάρτα!

Λάδι που επιπλέει στη σούπα Με μια αδέξια κίνηση έπεσε στη σούπα παραπάνω ελαιόλαδο και τώρα αυτό κολυμπάει στην επιφάνεια! Το περίσσιο λάδι σίγουρα θα σας μπουκώσει και είναι κι ανθυγιεινό. Πως να σώσετε την κατάσταση: Ρίξτε 2-3 παγάκια! Με ένα κουτάλι περιφέρετε τα παγάκια με γρήγορες κυκλικές κινήσεις και όλο το περιττό λίπος θα συγκεντρωθεί επάνω, ώστε να μπορέσετε να το απομακρύνετε. Εναλλακτικά βάλτε την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το ελαιόλαδο στην κορυφή και αφαιρέστε το στη συνέχεια με μια κουτάλα.

Παραβρασμένα λαχανικά Τα λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, δεν έχουν την al dente υφή για να τα απολαύσετε ως σαλάτα. Τι προτείνω για τα παραβρασμένα λαχανικά: Λιώστε τα με ένα πιρούνι και χρησιμοποιήστε τα ως γέμιση για πίτα ή ως γέμιση για λαζάνια. Τι να προσέξετε: Ρίχνετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα όταν το νερό αρχίσει να βράζει και όταν ολοκληρωθεί το βράσιμό τους να τα κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι θα πέσει η θερμοκρασία που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό τους και δεν θα φαίνονται λιωμένα όταν πάτε να τα σερβίρετε.

Μπισκότα με καμένο πάτο Ακολουθήσατε τη συνταγή, βάλατε τις σωστές δοσολογίες, τα σωστά υλικά, τα κάνατε όλα όπως έπρεπε τέλος πάντων αλλά τα πράγματα πήγαν στραβά. Τα μπισκότα σας κάηκαν από κάτω. Διευθετήστε το: Ξύστε ελαφρά τον καμμένο πάτο και περισώστε ότι μπορείτε. Διαφορετικά θρυμματίστε τα μπισκότα και χρησιμοποιήστε τα θρύμματα ως συστατικό σε μια άλλη συνταγή. Μπορείτε για παράδειγμα με λίγο λιωμένο βούτυρο να φτιάξετε μία νόστιμη κι εύκολη βάση για cheesecake. Για να μην τα ξανακάψετε: Βάζετε μια λαδόκολλα στο ταψάκι και μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Σβόλιασε η μπεσαμέλ Η μπεσαμέλ σας γέμισε σβώλους! Αντιαισθητικό και σίγουρα θα επηρεάσει τη γεύση. Πως το σώζετε: Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Για να βγαίνει η μπεσαμέλ πάντα βελούδινη: α) Χρειάζεται υπομονή και πολύ ανακάτεμα με σταθερές κινήσεις. β) Να κοσκινίζετε το αλεύρι πριν το χρησιμοποιήσετε. γ) Το μείγμα βουτύρου κι αλευριού δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό, όταν αρχίσουμε να ρίχνουμε το γάλα. Και δ), αν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνετε μπεσαμέλ, μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα πριν το ρίξετε, για να μην έχετε άγχος. Ααα, κι αν πάτε να φτιάξετε παστίτσιο με έτοιμη μπεσαμέλ σε φακελάκι, αφήστε το καλύτερα. Φτιάξτε μακαρόνια με κιμά. Σε κάποια πράγματα δεν χωρά η ευκολία.



9 μαγειρικές καταστροφές και πως τις διορθώνουμε 9 μαγειρικές καταστροφές και πως τις διορθώνουμε Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.