Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα της κατάθλιψης


Η κατάθλιψη αποτελεί μια σοβαρή ψυχική νόσο. Οι καταθλιπτικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο βαρύνουσες νόσους. Έχει χαρακτηριστεί ως η Νόσος του 21ου αιώνα γι’αυτό τον λόγο αποτελεί την μεγαλύτερη αναπηρία παγκοσμίως.Ως αιτιοπαθογένεια αναφέρονται βιολογικοί ,γενετικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.

Επηρεάζει την σκέψη, τα συναισθήματα και τις κοινωνικές σχέσεις. Η κλινική κατάθλιψη εκδηλώνεται με διαταραχές όπως μειωμένη λειτουργικότητα, αλλαγή στην διάθεση, απογοήτευση, απελπισία, έλλειψη ενδιαφερόντων και ελπίδας.

Τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης

Η νόσος χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα: καθυστέρηση επέλευσης ύπνου και έγερσης καθώς και έντονη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες και στο εργασιακό του περιβάλλον. Επίσης υπερφαγικά ή ανορεκτικά επεισόδια, καθώς και σωματικές εκδηλώσεις όπως ναυτία, ζάλη, συχνοί πονοκέφαλοι.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συγκαταλέγονται τα άτομα που νιώθουν ενοχές χωρίς λόγο καθώς και επιθυμία θανάτου. Επιδημιολογικά είναι δυο φορές πιο συχνή στις γυναίκες-πέραν της κοινής κατάθλιψης, εμφανίζονται επιλόχειος, εμμηνορυσιακή, εμμηνοπαυσιακή σε σύγκριση με τους άνδρες, οι οποίοι καταφεύγουν στο αλκοόλ ή στον τζόγο.

Η οικονομική κρίση, η μείωση θέσεων εργασίας, το χαμηλό εισόδημα οδηγούν σε περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής.Η κατάθλιψη είναι μία βαριά αλλά ιάσιμη ασθένεια. Για την πλήρη θεραπεία είναι πολύ σημαντική αρχικά η έγκαιρη διάγνωση καθώς και η εξειδικευμένη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση.


Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα της κατάθλιψης Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα της κατάθλιψης Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.