“Μαζί σου νιώθω πιο δυνατή». Συντροφεύοντας και στηρίζοντας τη γυναίκα με καρκίνο του μαστού.


Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού από την θέση αυτού που συντροφεύει και στηρίζει πρακτικά, αλλά και συναισθηματικά τη γυναίκα που νοσεί έχουν να πουν για αυτήν τους την εμπειρία πως πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο στη ζωής τους. Μια συναισθηματική περιπέτεια, που όμως τους έφερε κοντά στον άνθρωπό τους και έκανε και τους δύο να νιώσουν ο ένας δίπλα στον άλλο πιο δυνατοί.

Όταν κανείς μαθαίνει πως η σύντροφός του, η μητέρα του, η φίλη του, η αδελφή του έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για το πως θα πρέπει να αισθανθεί. Το πως θα αντιδράσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το κατά πόσο αναμενόμενα ήταν τα νέα αυτά ή το πόσο ενημερωμένος είναι για τον καρκίνο του μαστού. Όπως και να΄ χει όμως, με την είδηση της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού προκύπτει μια σκληρή νέα πραγματικότητα η οποία είναι δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως και να αντιμετωπιστεί.

Για πολλούς, η πρώτη τους αντίδραση στα νέα του καρκίνου είναι να δείξουν ατάραχοι και δυνατοί για τη σύντροφό τους. Αντιθέτως, όμως, οι σκέψεις τους μπορεί να κατακλύζονται από ερωτήματα, φόβους και ανησυχίες για την ασθένεια, τη θεραπεία, τις επιπτώσεις στη ζωή της γυναίκας, αλλά και συναισθήματα ανασφάλειας για το πως θα επηρεαστεί η δική τους ζωή από αυτήν την περιπέτεια και επιπλέον, ποιος θα είναι ο δικός τους ρόλος σε αυτήν τη απαιτητική πορεία με τον καρκίνο του μαστού.

Αρχικά, αυτό που είναι καλό να γνωρίζει κανείς είναι το ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένος τρόπος αντιμετώπισης, δεν υπάρχουν “συνταγές καλής υποστήριξης”. Κι αυτό γιατί οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, όπως επίσης είναι και οι σωματικές και ψυχικές αντοχές του.

Αυτό που σίγουρα βοηθάει πολύ είναι το να βρεθεί ένας κοινός τόπος επικοινωνίας. Μιλώντας ανοιχτά και με ειλικρίνεια εκφράζονται συναισθήματα και σκέψεις και με οδηγό την κοινή επιθυμία για μια όσο το δυνατόν ομαλότερη θεραπευτική διαδρομή δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και υποστήριξης που στις δύσκολες στιγμές, πάντα, αποζημιώνει θετικά.

Συμβουλές για τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στη γυναίκα με καρκίνο του μαστού.

Για να μπορέσετε να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε τη γυναίκα που νοσεί από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της ασθένειας και της ιατρικής θεραπείας:
ενημερωθείτε όσο πιο καλά μπορείτε για το τι είναι ο καρκίνος του μαστού και για τις θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούνται, έτσι ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να υποστηρίξετε τη γυναίκα που συντροφεύετε, ακόμη και σε θέματα πρακτικά ή στην λήψη αποφάσεων, εάν αυτό είναι που η ίδια επιθυμεί.
λάβετε υπόψιν σας πως οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις, η χημειοθεραπεία, η θεραπεία με ορμόνες και η ακτινοβολία μπορούν να έχουν διαφόρων ειδών παρενέργειες. Με επαρκή ενημέρωση θα είστε πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι εάν ή όταν η γυναίκα που υποστηρίζετε χρειαστεί την βοήθειά σας τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά.
με τον καρκίνο του μαστού προκύπτουν πολλά σοβαρά και ευαίσθητα θέματα που μπορεί να σας φέρνουν σε αμηχανία μην γνωρίζοντας πως θα μπορέσετε να τα διαχειριστείτε σε μια συζήτηση με τη γυναίκα που νοσεί. Πολλές φορές μπορεί να σας είναι και δύσκολο να ανοίξετε μια συζήτηση μαζί της από φόβο μήπως αυτά που θα πείτε μειώσουν τη σημαντικότητα όσων η ίδια βιώνει και αισθάνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας τρόπος να προσεγγίσετε με διακριτικότητα, αλλά και με ουσιαστικό ενδιαφέρον, την γυναίκα που υποστηρίζετε είναι το να ενδιαφερθείτε να συζητήσετε μαζί της όχι μόνο το “πως αισθάνεται”, αλλά και το “τι αισθάνεται”. Δίνοντας της τη δυνατότητα να εκφραστεί ανοίγει και για τους δυο σας ένας δίαυλος επικοινωνίας.
στις συζητήσεις σας προετοιμαστείτε να ακούσετε ό,τι έχει να σας πει. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε συγκεκριμένες αποκρίσεις ή απαντήσεις. Το ότι βρίσκεστε εκεί γι’ αυτήν για να την ακούσετε, της είναι ήδη πολύ χρήσιμο.
παρότι ο καρκίνος του μαστού, η ασθένεια αυτή κάθε αυτή και οι αρνητικές σκέψεις που τη συνοδεύουν έχουν ενδεχομένως μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας και τις συζητήσεις σας για κάποιο διάστημα, προσπαθήστε να ξαναβρείτε τον τρόπο και τη διάθεση και να επανεντάξετε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας διασκεδάσουν.
επιλέξτε μαζί με τη γυναίκα που υποστηρίζετε τον τρόπο, αλλά και την κατάλληλη στιγμή για να μοιραστείτε τα νέα του καρκίνου του μαστού με άλλους συγγενείς και φίλους. Οι αντιδράσεις τους σίγουρα θα διαφέρουν. Κάποιοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο εάν χρειαστεί, ενώ κάποιοι άλλοι θα κρατήσουν μια πιο απόμακρη στάση, κάτι που εάν αποδεχτείτε με κατανόηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις σχέσεις σας βρίσκοντας τρόπους για πιο διακριτική επικοινωνία.
προσπαθήστε να δείτε θετικά το ενδιαφέρον και την προσφορά φίλων και συγγενών για να σας βοηθήσουν και να σας “ελευθερώσουν” για λίγο από κάποια από τα “καθήκοντα” σας το διάσημα που υποστηρίζεται τη γυναίκα που νοσεί. Εάν υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές δεχτείτε την βοήθεια αφήνοντας τους να αναλάβουν κάποιες λειτουργικές δραστηριότητες, όπως είναι το μαγείρεμα και τα καθημερινά ψώνια για το σπίτι ή μέρος της υποστήριξης προς την γυναίκα που νοσεί, όπως είναι η μεταφορά της στο νοσοκομείο.
εάν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι αναζητήστε βοήθεια είτε σε φίλους και συγγενείς που μπορούν να σας βοηθήσουν ακούγοντας όσα έχετε να εκφράσετε για αυτήν σας την εμπειρία, είτε σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως παράλληλα με την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην υποστήριξη της γυναίκας που συντροφεύετε και η δική σας συναισθηματική και ψυχολογική υγεία χρειάζεται προσοχή, έτσι ώστε να μπορείτε να σταθείτε στο πλάι της με δυνάμεις.
εάν έχετε παιδιά προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να τα συμπεριλάβετε σε συζητήσεις για το παρόν και για το μέλλον. Εκφραστείτε με ειλικρίνεια, αλλά ακούστε και τι έχουν να σας πουν λαμβάνοντας υπόψιν σας πως χτίζοντας μια σχέση επικοινωνίας με τα παιδιά βοηθάει να βιώσουν και αυτά τις δυσκολίες με έναν ομαλότερο τρόπο. Δίνοντας τους τη δυνατότητα να αισθανθούν πραγματικά και ουσιαστικά μέλη της ομάδας και της οικογένειας ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα αποτρέψετε την συναισθηματική τους απομόνωση και θα τα βοηθήσετε να βρουν και αυτά τρόπους να συμμετέχουν και να βοηθούν.

Στις περιπτώσεις που ένας “σημαντικός άλλος” λείπει από τη ζωή της γυναίκας που βιώνει τον καρκίνο του μαστού, τη θέση του παίρνουν άνθρωποι που με αυθόρμητο και σχεδόν φυσικό τρόπο παρέχουν υποστήριξη. Είναι οι άλλες γυναίκες, επίσης με βίωμα του καρκίνου του μαστού, οι οποίες στις αίθουσες αναμονής, στους θαλάμους χημειοθεραπείας και στις ομάδες συναισθηματικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης δημιουργούν σχέσεις αποδοχής, κατανόησης και συμπαράστασης με ισχυρά θετική επιρροή. Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας τους με τον καρκίνο του μαστού, μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και την συζήτηση για τα θέματα που τους απασχολούν, δημιουργούνται πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις υποστήριξης και συναισθηματικής ενδυνάμωσης.

Η ύπαρξη υποστηρικτικών και έμπιστων ανθρώπων για αυτές τις γυναίκες, είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Μέσα από την συζήτηση, μπορεί να επέλθει σημαντική μείωση αυτών των αρνητικών σκέψεων, συναισθηματική αποφόρτιση και καλύτερη διαχείριση των πολύπλοκων συναισθημάτων που βιώνουν. Μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι κατανόησης αυτού του συναισθηματικά επίπονου βιώματος . Να ανακτηθεί και να ενισχυθεί η επιθυμία για μελλοντικά πλάνα και η επιδίωξη προσωπικών στόχων για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Παναγιώτα Μπουντή, Ψυχολόγος BSc, MSc, MA


ΠΗΓΗ
“Μαζί σου νιώθω πιο δυνατή». Συντροφεύοντας και στηρίζοντας τη γυναίκα με καρκίνο του μαστού. “Μαζί σου νιώθω πιο δυνατή». Συντροφεύοντας και στηρίζοντας τη γυναίκα με καρκίνο του μαστού. Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.