.
ΤΑ'ΦΡΕΣΚΑ:
Loading...

Αυτό το λαχανικό αποδεικνύεται «πολυφάρμακο»



Όλοι γνωρίζουμε, από την παιδική μας ηλικία, πως ο Ποπάυ όφειλε το δυνατό μυϊκό του σύστημα στην μεγάλη κατανάλωση σπανακιού. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα των γονιών μας προκειμένου να τρώμε και εμείς αυτό το θαυμαστό λαχανικό.

Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι το σπανάκι δεν «κτίζει» μόνο γερούς μυς. Είναι ένα «μαγικό» λαχανικό το οποίο μπορεί να μας προστατεύσει από τον διαβήτη, τον καρκίνο, το άσθμα και την υπέρταση.

Διαβάστε πως μπορείτε να ωφεληθείτε τρώγοντας αυτό το λαχανικό.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Το σπανάκι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προλαμβάνει τα συμπτώματα του στρες στους διαβητικούς. Επίσης, έρευνες επάνω στο α-λιποϊκό οξύ έχουν δείξει ότι περιορίζει την περιφερειακή νευροπάθεια ή/και την αυτόνομη νευροπάθεια σε άτομα με διαβήτη.

Καταπολεμάει τον καρκίνο
Το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο να εμποδίζει την καρκινογόνο δράση των ετεροκυκλικών αμινών, που παράγονται όταν το ψήσιμο τροφών στη σχάρα (κρέας, λαχανικά) γίνεται σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.

Προλαμβάνει το άσθμα

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μειωμένοι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, για το οποίο το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή. Βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, κολοκύθα και καρότα είναι επίσης πλούσιες πηγές βήτα-καροτίνης.

Μειώνει την πίεση του αίματος

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το σπανάκι συνιστάται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα. Η χαμηλή/ανεπαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως είναι και η υψηλή πρόσληψη νατρίου.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Η χαμηλή πρόσληψη της βιταμίνης Κ έχει συσχετισθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα των οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την καλή υγεία των οστών, καθώς δρα ως «τροποποιητής» των οστεϊκών πρωτεϊνών, βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την ουρική έκκριση ασβεστίου από τον οργανισμό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου