Tο ολέθριο λάθος που κάνετε όταν δίνετε φάρμακα στα παιδιά


Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς αφορά στον τρόπο με τον οποίο χορηγούν τα φάρμακα στα μωρά τους. Μπορεί οι περισσότεροι να ξέρουν καλά πώς να χειριστούν τα κουταλάκια όμως εκεί κρύβεται το μεγαλύτερο λάθος.

Ωστόσο, η ακριβής δοσολογία ενός φαρμάκου είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Παιδιατρική καθώς αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα αλλά και η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών.

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς όταν χορηγούν στα παιδιά τους υγρές φαρμακευτικές μορφές ( σιρόπια- εναιωρήματα ) είναι να χρησιμοποιούν κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία ποικίλουν σημαντικά σε όγκο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να υπερδοσολογούν αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών είτε να υποδοσολογούν μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Σύμφωνα με έρευνα γνωστού Ινστιτούτου που έγινε στην Αττική και εξέτασε 71 διαφορετικά μικρά κουτάλια που συλλέχθηκαν από 25 νοικοκυριά, προέκυψε ότι αυτά είχαν όγκο από 2,5 έως 7,3 ml!Η σημαντική ετερογένεια στο τρόπο χορήγησης υγρών φαρμακευτικών μορφών οδήγησε τον Απρίλιο του 2015, την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων να εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Η Ακαδημία προτείνει ως αποκλειστικό τρόπο χορήγησης των υγρών φαρμακευτικών μορφών στα παιδιά τη δοσομετρική σύριγγα σε ml για την αποφυγή σύγχυσης και δοσομετρικών λαθών που συνδέονται με τα κουτάλια κουζίνας.

Οι γονείς λοιπόν για να αποφύγουν δοσολογικά σφάλματα θα πρέπει να χορηγούν στα παιδιά σιρόπια και εναιωρήματα με την κατάλληλη και ειδικά σχεδιασμένη δοσομετρική σύριγγα σε ml που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία των φαρμάκων. Οι κοινές σύριγγες δεν εξυπηρετούν καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό.

Για παράδειγμα όταν χορηγείται ένα αντιπυρετικό με βάση το βάρος και την ηλικία του παιδιού και για όλο το φάσμα των ηλικιών ( από μηνών έως 12 ετών) με την χρήση της δοσομετρικής σύριγγας εξασφαλίζεται η ακρίβεια και η σωστή δόση αποφεύγοντας οδυνηρά δοσολογικά σφάλματα.


Tο ολέθριο λάθος που κάνετε όταν δίνετε φάρμακα στα παιδιά Tο ολέθριο λάθος που κάνετε όταν δίνετε φάρμακα στα παιδιά Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.