Πώς να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση


Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. 

Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό.

 Για αυτό χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. 

Στην μέση ηλικία, η πιθανότητα για τις γυναίκες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση μεγαλώνει, γιατί χάνουν την προστατευτική ιδιότητα των οιστρογόνων στα οστά, όμως η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα λόγω πολλών παραγόντων.

 Έτσι τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα οστά σας και να αποφύγετε τον πόνο; Εκτός από το να μείνετε μακριά από το τσιγάρο και το ποτό, μπορείτε επίσης να…

 Ασκηθείτε:

 Δυναμώστε τους μύες σας και προστατεύστε τα οστά σας. Περπατήστε, κάντε τζόκινγκ, ανεβείτε σκάλες. Αν είστε ακόμα πιο δραστήριοι πηγαίνετε στο γυμναστήριο και κάντε σχοινάκι και ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη. Αν πάλι λατρεύετε την γιόγκα, εκμεταλλευτείτε το. Θα σας βοηθήσει σημαντικά. Προσοχή, αποφύγετε τα άλματα και τις απότομες και συνεχείς περιστροφές του σώματός σας ή μέρος αυτού. 

Τραφείτε σωστά:

 Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά φιλικά για τα οστά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C και αρκετές πρωτεΐνες. Βάλτε στη διατροφή σας τα βρώσιμα φυτά (μέντα, θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, σταμναγκάθι, μαρουλίδες, αμάρανθος).
 Πολλά από αυτά μπορείτε να τα έχετε σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι σας ή ακόμα και μέσα στην κουζίνα σας. Τα βρώσιμα φυτά παρέχουν αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες και αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, αντίστοιχα, δυο κυτταρικές συνθήκες που συνδέονται με τη γήρανση και πολλές χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης. 

Έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με καλύτερη οστική μάζα.

 Φάτε επίσης γιαούρτι, κεφίρ (ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Kαυκάσου αιώνες πριν), λάχανο τουρσί και kimchi (πιάτα λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων που προέρχονται από την κορεάτικη κουζίνα). Όλα αυτά περιέχουν προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια) με οφέλη για την υγεία.

Κοιμηθείτε περισσότερο:

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 50 ετών που κοιμόντουσαν συνήθως λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου για να ξυπνήσουν ανανεωμένοι.

ΠΗΓΗ
Πώς να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση Πώς να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση  Reviewed by Unknown on Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.