Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση;


Εμμηνόπαυση.. ένα από τα φυσιολογικά κι αναμενόμενα γεγονότα στη ζωής μιας γυναίκας.Κατά αυτή τη φάση η γυναίκα περνάει από την παραγωγική, στην μη αναπαραγωγική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί τα ωάριά της και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες (Οιστρογόνα-Προγεστερόνη) που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο.Για το 95% η εμμηνόπαυση, ξεκινά από τα 39 έως 51 έτη περίπου.

Ανά περίπτωση η περίοδο αυτή, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια και παρουσιάζει αρκετά οργανικά και συναισθηματικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων η διαταραχή του ύπνου, εξάψεις, εφιδρώσεις μειωμένη ενέργεια, άγχος, κατάθλιψη, συναισθήματα της θλίψης και απώλειας, αλλαγές στην τριχοφυΐα που δεν αφορούν μόνο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και άλλα σημεία του σώματος.Το 13% των γυναικών έχει αραίωση ,στα μαλλιά, πριν την εμμηνόπαυση.

Μετά την εμμηνόπαυση τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 37% . Η τριχόπτωση εντοπίζεται, στο επάνω μέρος και στα πλαϊνά του κεφαλιού καθώς και στην περιοχή του εφηβαίου.

Λόγω των ορμονικών μεταβολών, τα μαλλιά που πέφτουν είναι περισσότερα από εκείνα που αναγεννά ο οργανισμός, ενώ άλλα σημεία, που δεν είχαν τριχοφυΐα, αρχίζουν να εμφανίζουν αντιαισθητικές τρίχες (όπως π.χ. το άνω χείλος και το πηγούνι).Η τριχόπτωση είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο για τη γυναίκα και επιδρά πολύ άσχημα στην ψυχολογία της, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος.

Όσο πιο σύντομα δείξει ενδιαφέρον, τόσο καλύτερα είναι.Οι θεραπείες μαλλιών πρέπει να ξεκινούν γρήγορα, γιατί έχουν ως στόχο το σταμάτημα της τριχόπτωσης κι ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στον δερματολόγο, με αρκετή καθυστέρηση, όταν πλέον η αραίωση είναι ορατή στον καθρέφτη. Αυτό σημαίνει, ότι η απώλεια έχει ξεπεράσει το 20%..

Τα μαλλιά λεπταίνουν σταδιακά και χνουδοποιούνται ώσπου κάποιες περιοχές να καλύπτονται από ένα στρώμα πολύ λεπτών και αδύναμων μαλλιών. Το χαρακτηριστικό είναι ότι στη γυναικεία τριχόπτωση διατηρείται η μετωπιαία γραμμή των μαλλιών και η αραίωση εντοπίζεται κυρίως στην κορυφή της κεφαλής και στα πλαϊνά.

Οι θεραπείες μαλλιών καθορίζονται απ’ το δερματολόγο σύμφωνα με την κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό. Είναι εξειδικευμένες θεραπείες σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες όπως μεσοθεραπείες, Laser, θεραπεία πλάσματος PRP, κλπ, οι οποίες επιδρούν στις ρίζες των μαλλιών δίνοντας όλα εκείνα τα συστατικά που οι ορμονικές διαταραχές στερούν σταδιακά.

Σε πρώτη φάση, οι θεραπείες βοηθούν στο σταμάτημα της τριχόπτωσης και στη βελτίωση των τριχών ώστε να αποκτήσουν τον χαμένο όγκο και να δείχνουν ξανά πλουσιότερα και υγιή. Δεν είναι μαγικά φίλτρα, ούτε είναι ένα φάρμακο που δίνεται, όπως στην περίπτωση μίας ίωσης, για να περάσει.Στις περιοχές που οι απώλειές είναι μη αναστρέψιμες και έχει επέλθει αραίωση, λύση δίνει η εμφύτευση μαλλιών.

Στην εμφύτευση μαλλιών η εξελιγμένη τεχνική FUE, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες με αραίωση, να πυκνώσουν ή να γεμίσουν τρίχα –τρίχα, τις κενές περιοχές του κεφαλιού τους. Έτσι αποκτούν ξανά νέα υγιή μαλλιά!

Η επιστήμη σήμερα, με τις συντηρητικές αγωγές, αλλά και με την εμφύτευση μαλλιών, δίνει λύση και στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαλλιά τους, σε αυτήν την ώριμη και στην ευαίσθητη περίοδο της ζωή τους.

Ευχαριστούμε την κ. Γεωργία Δριμούρα. Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος.



Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση; Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση; Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.