.
ΤΑ'ΦΡΕΣΚΑ:
Loading...

Πώς θα καταλάβετε ότι το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά;


Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εγκαίρως ότι κάτι δεν πάει καλά με την λειτουργία αυτού του τόσο σημαντικού οργάνου;

Ας δούμε μερικά πρώιμα συμπτώματα:

Όταν το δέρμα μας αλλάζει

Ένα από τα προγενέστερα σημάδια πιθανών προβλημάτων του ήπατος περιλαμβάνουν τις ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα. Αυτές θα μπορούσαν να είναι κατ’ αρχήν ο αποχρωματισμός του που παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να κιτρινίσουν και τα νύχια ή οι άκρες των δακτύλων. Ο λόγος είναι ότι το ήπαρ δεν απελευθερώνει τις τοξίνες σωστά έξω από το σώμα και η χολερυθρίνη αρχίζει να συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα.

Φαγούρα και ερεθισμένο δέρμα

Μια άλλη ένδειξη ενδεχόμενου ηπατικού προβλήματος θα μπορούσε να είναι η φαγούρα σε μια περιοχή του δέρματος που όσο περνάει ο χρόνος χειροτερεύει. Το δέρμα που είναι ευαίσθητο στην αφή ή παθαίνει εύκολα φλεγμονή, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ηπατικών προβλημάτων

Ούρα και αλλαγές στα κόπρανα

Μερικοί άνθρωποι των οποίων το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να παρατηρήσουν κάποιες αλλαγές όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα. Αυτές θα μπορούσαν να αφορούν κατ’ αρχήν τα ούρα που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν πιο σκούρο χρώμα. Κάποιοι μπορεί να συνδέσουν το συγκεκριμένο γεγονός με την αφυδάτωση, αλλά αν πίνουν την κατάλληλη ποσότητα υγρών τα ούρα τους ως επί το πλείστον θα έπρεπε να είναι καθαρά. Μερικοί ασθενείς με πρώιμα ηπατικά προβλήματα αναφέρουν αλλαγές στα κόπρανά τους που μπορεί να έχουν πολύ ανοιχτό χρώμα, ή ακόμα να είναι αιματηρά ή να έχουν το χρώμα της πίσσας.

Κοιλιακές αλλαγές

Οι αλλαγές στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη προβλήματος του ήπατος. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει σαν κράμπα ή πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια αεριώδη αίσθηση που συνοδεύεται από πίεση. Δεδομένου ότι το πρόβλημα του ήπατος επιδεινώνεται, μπορεί να αναπτυχθεί ασκίτης

Κόπωση

Εάν αντιμετωπίσετε αλλαγές όπως μια αίσθηση εξαιρετικής αδυναμίας, κόπωσης ή χρόνιας κόπωσης, αυτό θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένα πρώιμο σημάδι προβλήματος στο ήπαρ. Το σώμα εργάζεται σκληρότερα για την επιβίωσή του και μία από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να ξεκουραστείτε περισσότερο. Αν η συνολική αδυναμία και κόπωση συνοδεύεται και από άλλα σχετικά συμπτώματα, τότε θα πρέπει απαραίτητα να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου