Νέο τεστ εντοπίζει τυχόν εξάπλωση του μελανώματος


Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Molecular Oncology ένα νέο τεστ παρακολουθεί τα επίπεδα στο αίμα θραυσμάτων DNA από νεκρά καρκινικά κύτταρα και είναι πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό της σοβαρότητας και της εξάπλωσης του προχωρημένου μελανώματος. Πρόκειται για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος με υψηλό κίνδυνο υποτροπών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η νέα εξέταση του αίματος μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ικανότητα των γιατρών να παρακολουθούν την εξάπλωση του προχωρημένου μελανώματος.

Ο ερευνητής Dr. David Polsky, του NYU Langone Medical Center, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι τα ct DNA είναι ανώτερη εξέταση αίματος για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της εξέλιξης του μεταστατικού μελανώματος.

Μέχρι τώρα υπάρχει ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα στο αίμα του ενζύμου LDH για να καθοδηγηθεί ο έλεγχος του καρκίνου.
Τα επίπεδα του LDH αυξάνονται κατά τη διάρκεια επιθετικής ανάπτυξης του όγκου. Ωστόσο, τα επίπεδα επίσης αυξάνονται λόγω άλλων νόσων και βιολογικών λειτουργιών.

Το νέο τεστ αξιολογεί επίπεδα του ct DNA που απελευθερώνονται στο αίμα όταν πεθάνουν τα κύτταρα του όγκου, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα περιέλαβε 31 ασθενείς με μη εγχειρήσιμο μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν στις 2 εξετάσεις.

Ανακάλυψε ότι τα επίπεδα ct DNA στο αίμα αυξήθηκαν στο 80% των ασθενών που θα υποβάλλονταν σε αγωγή για προχωρημένο μελάνωμα. Στην άλλη εξέταση, τα επίπεδα LDH στο αίμα ήταν αυξημένα στο 30% τέτοιων ασθενών.Επίσης, η εξέταση αίματος ct DNA εντόπισε την υποτροπή του καρκίνου στο 85% των ασθενών που εξετάστηκαν και λάμβαναν θεραπεία. Η εξέταση αίματος LDH εντόπισε το 54% των περιπτώσεων.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η εξέταση αίματος για ctDNA μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου στο μαστό και στο παχύ έντερο.


Νέο τεστ εντοπίζει τυχόν εξάπλωση του μελανώματος Νέο τεστ εντοπίζει τυχόν εξάπλωση του μελανώματος Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.