Γνωστοί μύθοι για τον καρκίνο που δεν ισχύουν


Ας δούμε τι αποτελεί μύθο και τι πραγματικότητα.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά ή τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού

Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις που να συνδέουν τη χρήση των αποσμητικών της μασχάλης με καρκίνο του μαστού. Κάποιες μελέτες έχουν αναφέρει πως αυτά τα προϊόντα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως ενώσεις αργιλίου και parabens (παραβίνες), που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος ή να εισέλθουν στο σώμα μέσω κοψιμάτων που δημιουργούνται κατά το ξύρισμα. Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν δώσει ακόμα οριστική απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον τα προϊόντα αυτά προκαλούν καρκίνο του μαστού. Όμως, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν πως τα προϊόντα αυτά δεν προκαλούν καρκίνο. Παρόλα αυτά, αν το επιθυμείτε, επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν χημικές ουσίες.


Μύθος: Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται στον φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν βλαβερές καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα

Tα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ασφαλή για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων. Αλλά τα πλαστικά δοχεία που δεν προορίζονται για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσαν ενδεχομένως να λιώσουν και να διαρρεύσουν χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Για το λόγο αυτό μη βάλετε ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων πλαστικά δοχεία που δεν προορίζονται γι’ αυτόν. Ελέγξτε προσεκτικά για να σιγουρευτείτε ότι κάθε δοχείο που χρησιμοποιείτε στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σ’ αυτόν. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε και τα γυάλινα.

Μύθος: Τα άτομα με καρκίνο δεν πρέπει να τρώνε ζάχαρη, δεδομένου ότι τα γλυκαντικά «θρέφουν» τον καρκίνο

Η ζάχαρη δεν κάνει τον καρκίνο να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών, εξαρτώνται από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) για την ενέργεια. Αλλά με το να δώσετε περισσότερη ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα δεν επιταχύνετε την ανάπτυξή τους. Ομοίως, στερώντας τους τη ζάχαρη δεν την επιβραδύνετε (την ανάπτυξή τους).

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη, που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Μύθος: Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αποφύγετε κάποιον που έχει καρκίνο. Ο καρκίνος δεν μπορεί να κολλήσει. Ο μόνος κίνδυνος είναι να κολλήσετε (μέσω σεξουαλικής επαφής ή με μολυσμένο αίμα) τους ιούς οι οποίοι προκαλούν καρκίνο και αυτοί είναι δύο:
• Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου.
• H ηπατίτιδα B ή C, ιοί που μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής ή χρήσης μολυσμένης βελόνας ενδοφλεβίως και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος.


Γνωστοί μύθοι για τον καρκίνο που δεν ισχύουν Γνωστοί μύθοι για τον καρκίνο που δεν ισχύουν Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.