Και όμως τα φίδια ίσως μελλοντικά μας θεραπεύουν!


Η εικόνα ενός ανακόντα, ενός κροταλία ή μιας κόμπρας προκαλεί φόβο και ανατριχίλα σε όλους. Ίσως όμως μελλοντικά αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε αυτά τα τόσο τρομακτικά ερπετοειδή.

Και αυτό γιατί ενδεχομένως να μας βοηθήσουν, με το δηλητήριό τους, να θεραπευτούμε από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, οι αλλεργίες ή ακόμη και η παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας και άλλες σύνθετες τεχνικές για να προσδιορίσουν τις τοξίνες από 203 δηλητηριώδη είδη. Πρόσφατα ταξινομήθηκαν πάνω από 4.000 από αυτές τις μίνι πρωτεΐνες.

Για παράδειγμα, το δηλητήριο από την μεξικανική χονδρωτή σαύρα, που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να αναπτυχθεί μια θεραπεία κατά του διαβήτη, σύμφωνα με το Euronews. Η συγκεκριμένη σαύρα φιλοξενείται σε ένα ασυνήθιστο αγρόκτημα στο Νότιο Βέλγιο, όπου υπάρχουν περίπου 200 εξαιρετικά δηλητηριώδη είδη. Όλα αυτά τα ζώα εκτρέφονται με μεγάλη προσοχή και με την φιλοδοξία να αποδώσει καρπούς μια εν εξελίξει έρευνα.

Ο Λοϊκ Κεντίν, βιολόγος χημικός στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, προσθέτει αναφορικά με την διαδικασία: «Αυτό το δηλητήριο προέρχεται από μια επικίνδυνη οχιά από τη Νότια Αμερική. Είναι ένα πολύ ενεργό και ισχυρό δηλητήριο, ένα πολύπλοκο χημικό κοκτέιλ. Και θέλουμε να προσδιορίσουμε ποια από αυτά τα συστατικά έχουν την δυναμική για να αναπτυχθούν τελικά νέα φάρμακα».

Μόλις εντοπιστούν και αναγνωριστούν, στη συνέχεια αυτές οι τοξίνες παράγονται μέσω εξαιρετικά πολύπλοκων βιολογικών και συνθετικών διαδικασιών. Ο χημικός Ζιλ Μουριέ αναλύει: «Στο τέλος της διαδικασίας μας, παίρνουμε μια ρητίνη. Από αυτήν την ρητίνη λαμβάνουμε ένα συνθετικό προϊόν, από το οποίο στη συνέχεια λαμβάνεται η τοξίνη που τελικά θα δοκιμαστεί στα εργαστήρια».

Οι ληφθείσες τοξίνες στην συνέχεια πράγματι εξετάστηκαν και έγινε διαλογή και σύγκριση με επιλεγμένους μοριακούς στόχους. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, λένε οι ερευνητές.


Και όμως τα φίδια ίσως μελλοντικά μας θεραπεύουν! Και όμως τα φίδια ίσως μελλοντικά μας θεραπεύουν! Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.