.
ΤΑ'ΦΡΕΣΚΑ:
Loading...

Και όμως, αυτό το τόσο γνωστό λαχανικό είναι αποδεδειγμένα αντικαρκινικό


Το ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη κατά του καρκίνου είναι ήδη γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια λαχανικά τα οποία διαθέτουν «ειδικές» αντικαρκινικές ιδιότητες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες τα μελετούν εις βάθος και για χρόνια.

Ένα από αυτά είναι και το γνωστό σε όλους μας λάχανο. Όπως αναφέρεται, μέσα σε αυτό το τόσο δημοφιλές στη Μεσόγειο λαχανικό υπάρχει μια συγκεκριμένη χημική ουσία που την βρίσκουμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις και η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες όχι μόνο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε άτομα που έχουν ήδη καρκίνο, αλλά προστατεύει και από την εκδήλωση της νόσου σε υγιή άτομα.

Πρόκειται για την χημική ουσία diindolymethane -γνωστή ως DIM- η οποία σχηματίζεται στο σώμα με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πέψης σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο. Σε αυτή τη κατηγορία λαχανικών ανήκουν και το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αυτή η ουσία έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια-πειραματόζωα.Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται σε σχετική έκθεση στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Biology. Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται επίσης ότι αν και ήταν ήδη γνωστό ότι η DIM μπορούσε να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του καρκίνου των ωοθηκών, αποδείχτηκε ότι προκαλεί ακόμα και τον θάνατο αυτών των κυττάρων, μια διαδικασία γνωστή ως απόπτωση.

Ο επικεφαλής ερευνητής Sanjay Srivastava από το πανεπιστήμιο Texas Tech των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η DIM αυξάνει την επίδραση της σισπλατίνης, χωρίς να είναι τοξική σε κανονικά/υγιή κύτταρα των ωοθηκών, με το να στοχεύει την δράση της στο γονίδιο STAT3 (Signal Transducer and Activator of Transcription 3) σηματοδοτώντας έτσι όχι μόνο την έναρξη αλλά και την αύξηση της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων.
Το μόριο της DIM βελτιώνει επίσης κατά 50% την αποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο και η οποία ονομάζεται σισπλατίνη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου