Tα 9 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά που μπορείτε να φάτε


Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χαμηλή σε θερμίδες χωρίς το λίπος και τη χοληστερόλη του κόκκινου κρέατος. Ωστόσο, κάποιες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα υψηλές σε υδράργυρο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες θάλασσες μολύνονται με τοξικά απόβλητα και ο υδράργυρος που υπάρχει στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό πρέπει ορισμένα ψάρια, όπως το σκουμπρί, να αποφεύγονται.

Υπάρχουν, όμως, ψάρια που είναι εξαιρετικά υγιή για τον ανθρώπινο οργανισμό και το ιδανικό είναι ο κάθε άνθρωπος να καταναλώνει τουλάχιστον 250 γρ. ψάρια την εβδομάδα. Αν το ψάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιορίζεται μόλις στα 12 γρ. την εβδομάδα.

Ας δούμε ποια είναι τα 9 πιο υγιεινά ψάρια και οστρακοειδή που μπορεί κάποιος να καταναλώσει για να έχει καλή υγεία:

1. Καβούρι

Αυτή η οικογένεια ψαριών εμπίπτει στην ομάδα των καρκινοειδών μαλακόστρακων. Το καβούρι είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης C και έχει μόλις 82 θερμίδες ανά 90 γρ. Είναι άμεσα διαθέσιμο, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τις κονσερβοποιημένες εκδόσεις γιατί έχουν περισσότερο νάτριο που μπορεί να βλάψει τα νεφρά και την καρδιά.
2. Χτένια

Τα χτένια είναι σαν μικρά μύδια και είναι ασφαλή για κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα. Χαμηλά σε τοξίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αυτά τα μύδια είναι νόστιμα μόνα τους ή σε σαλάτα. Τα χτένια έχουν μια ποικιλία μεγεθών.

3. Σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο υγιή για την καρδιά ψάρια, πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οσο μεγαλύτερο είναι, βέβαια, το ψάρι τόσο περισσότερο υδράργυρο είναι πιθανό να περιέχει, γι’ αυτό διαλέξτε μικρότερα ψάρια και με λιγότερα λιπαρά, δεδομένου ότι στο λίπος των ψαριών συγκεντρώνονται διοξίνες.
4. Πέστροφα

Η πέστροφα του γλυκού νερού είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια που μπορείτε να απολαύσετε και μπορείτε να την καταναλώσετε άφοβα δύο φορές την εβδομάδα. Είναι ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάνει καλό στην καρδιά.

5. Τόνος

Ο μεγάλος τόνος μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, αλλά οι κονσέρβες τόνου είναι μια ασύγκριτα πιο υγιεινή επιλογή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Είναι μια γρήγορη, φθηνή πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες Β12 και D, ασβέστιό και σίδηρο. Επειδή, όμως, οι κονσέρβες τόνου είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τόνου σε κονσέρβα, ή καταναλώστε μεγάλες ποσότητες τόνου σε νερό και όχι σε λάδι.

6. Στρείδια

Ωμά ή στον ατμό τα στρείδια αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και μπορείτε να τα απολαύσετε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Οσοι έχουν διαταραχές ανοσοανεπάρκειας όπως στις περιπτώσεις καρκίνου ή AIDS, ωστόσο, θα πρέπει να τα αποφύγουν λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν βακτήρια.

7. Καραβίδα

Περίπου 9 πόντους στο μέγεθος η καραβίδα μοιάζει με έναν μικροσκοπικό αστακό και γίνεται κι αυτή έντονα πορτοκαλί όταν μαγειρεύεται, ενώ περιέχει το ίδιο ζουμερό λευκό κρέας. Οι καραβίδες είναι ένα υγιές θαλασσινό για να φάει κανείς.
8. Γαρίδα

Πλούσιες σε ιώδιο οι γαρίδες είναι ένα θαλασσινό χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλό σε θερμίδες και μπορείτε να το απολαύσετε μία φορά την εβδομάδα. Γαρίδες στη σχάρα, σοταρισμένες ή μέρος μιας σαλάτας μπορούν να διατηρήσουν παντού την υπέροχη γεύση τους.

9. Σαρδέλα

Οσο μικρότερο είναι το ψάρι τόσο λιγότερο υδράργυρο περιέχει, καθώς τόσο το μέγεθός του, όσο και η ηλικία του (και για να είναι μεγάλο έχει ζήσει αρκετά…) υποδηλώνει αν και κατά πόσο έχει απορροφήσει από το περιβάλλον του πολύ υδράργυρο και τοξίνες. Οι σαρδέλες όπως και η ρέγκα είναι μικρά ψάρια που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη D και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β. Οι σαρδέλες σε κονσέρβα έχουν, όμως, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο γι’ αυτό καταναλώστε τις με μέτρο.

Tα 9 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά που μπορείτε να φάτε Tα 9 καλύτερα ψάρια και θαλασσινά που μπορείτε να φάτε Reviewed by Unknown on Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.