Άσθμα: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα έως και 60%!!!

Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού συστήματος που κατά διαστήματα μπορεί να προκαλεί μείωση της ροής του αέρα από / προς τους πνεύμονες.

Προσβάλλει κυρίως νέους και παιδιά, έχει συχνά σημαντικό αλλεργικό υπόβαθρο ενώ υπάρχει, γενετική προδιάθεση.

Σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη, οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να ελέγχουν καλύτερα την πάθηση εάν τρέφονται υγιεινά.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρα Ρολάντ Αντριανασολο, ανέλυσαν στοιχεία για 34.776 Γάλλους ενήλικες που είχαν συμπληρώσει αναλυτικό αναπνευστικό ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της μελέτης 2017 NutriNet-Santé.

Οι πάσχοντες (28% γυναίκες και 25% άνδρες) είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα άσθματος. Ο συνολικός αριθμός των συμπτωμάτων υπολογίστηκε με βάση προσωπικές αναφορές σε μία περίοδο 12 μηνών.

Άσθμα: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα έως και 60%

Για την αξιολόγηση του ελέγχου του άσθματος από όσους νοσούσαν ήδη, οι ερευνητές τους έδωσαν να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο που εστίαζε στον έλεγχο της πάθησης σε εύρος τεσσάρων εβδομάδων.

Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω τριών τυχαίων διατροφικών ημερολογιακών καταγραφών αλλά και τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων σε τρία διατροφικά σκορ. Τα τελευταία έδιναν έμφαση στην πρόσληψη πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ενώ οι δίαιτες με πολύ κρέας, αλάτι και ζάχαρη θεωρήθηκαν ως οι λιγότερο υγιεινές.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν επίσης παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του άσθματος, όπως το κάπνισμα και η γυμναστική.

Από τη συνδυαστική ανάλυση όλων των ανωτέρω δεδομένων προέκυψε ότι οι άνδρες που έκαναν την υγιεινότερη διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα άσθματος. Στις γυναίκες η πιο υγιεινή διατροφή μείωνε κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθματικών συμπτωμάτων.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνδρες με άσθμα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες κακώς ελεγχόμενων συμπτωμάτων όταν έκαναν υγιεινή διατροφή και οι γυναίκες 27% λιγότερες πιθανότητες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί όντως να παίξει ρόλο στην πρόληψη της εκδήλωσης του άσθματος αλλά και στον έλεγχό του, στα ενήλικα άτομα. «Η μελέτη σχεδιάστηκε για να καταγράψει τον ρόλο μιας συνολικά υγιεινής διατροφής στον έλεγχο του άσθματος και των συμπτωμάτων του και όχι στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφών ή συστατικών. Τα ευρήματα λένε ότι θα πρέπει να προάγουν τα υγιεινά διατροφικά σχήματα ως προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέσο του άσθματος», σχολιάζει ο Δρ Αντριανασολο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea
Άσθμα: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα έως και 60%!!! Άσθμα: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα έως και 60%!!! Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.