Τι πρέπει να ξέρετε για την τροφική αλλεργία!!!

Εάν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα συστατικά τροφίμων, γνωστά ως τροφικά αλλεργιογόνα. Αυτά τα αλλεργιογόνα, τα οποία είναι συνήθως πρωτεΐνες, είναι αβλαβή για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας έχει ευαισθητοποιηθεί σε αυτά, μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά και να επιτεθεί στις πρωτεΐνες σαν να ήταν επιβλαβή βακτήρια.

Ως τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει μια ακατάλληλη απάντηση σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή σε κάποια ουσία. Όταν λοιπόν θεωρήσει λανθασμένα ότι το τρόφιμο αυτό είναι μια επιβλαβής ουσία, δημιουργεί αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) για να το καταπολεμήσει. Την επόμενη φορά που θα φάμε ακόμα και ελάχιστη ποσότητα αυτού του φαγητού, τα αντισώματα IgE το αντιλαμβάνονται και προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώσει χημικά για να το καταπολεμήσει. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οκτώ είδη τροφίμων προκαλούν το 90% των τροφικών αλλεργιών. Ευτυχώς, ο νόμος περί σήμανσης και προστασίας των καταναλωτών για τα τρόφιμα του 2004, απαιτεί από τους κατασκευαστές τροφίμων να αναφέρουν σε απλή γλώσσα εάν τα συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν οποιοδήποτε από αυτά τα οκτώ είδη τροφίμων (ή πρωτεΐνες που προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα): γάλα, αυγά, φυστίκια, σιτάρι, σόγια, ψάρι, οστρακοειδή, ξηροί καρποί

Ποιος κινδυνεύει από την τροφική αλλεργία;

Μερικοί παράγοντες θέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας:

Ηλικία
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι τροφικές αλλεργίες είναι συχνότερες στα μικρά παιδιά και τα βρέφη. Οι αλλεργίες στο γάλα, τη σόγια, το σιτάρι και τα αυγά μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς και οστρακοειδή είναι πιο πιθανό να διαρκέσουν μια ζωή.

Οικογενειακό ιστορικό
Εάν το άσθμα, το έκζεμα, η κνίδωση ή η αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνές μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αλλεργία στα τρόφιμα.

Άλλες αλλεργίες
Εάν είστε ήδη αλλεργικός σε ένα τρόφιμο ή έχετε ήδη άλλον τύπο αλλεργίας, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε τροφική αλλεργία.

Άσθμα και έκζεμα
Το άσθμα, το έκζεμα και οι τροφικές αλλεργίες συχνά συνυπάρχουν. Το άσθμα μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα αλλεργίας στα τρόφιμα πιο σοβαρά.

Ιστορικό τροφικών αλλεργιών
Παρόλο που μια τροφική αλλεργία κατά την παιδική ηλικία μπορεί να εξαφανιστεί καθώς μεγαλώνετε, υπάρχει ακόμα πιθανότητα η αλλεργία να επιστρέψει αργότερα στη ζωή.

Συμπτώματα αλλεργίας στα τρόφιμα
Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κνίδωση
Εξανθήματα –συχνά πολλά μαζί- εμφανίζονται στο δέρμα τα οποία είναι κόκκινα και προκαλούν φαγούρα.

Έκζεμα
Ονομάζεται επίσης ατοπική δερματίτιδα και εμφανίζεται ως κόκκινη περιοχή στο δέρμα που προκαλεί φαγούρα και φολίδες.

Άσθμα
Μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει άσθμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από συριγμό, βήχα και, ενδεχομένως, δυσκολία στην αναπνοή.

Γαστρεντερικά συμπτώματα
Έμετος, διάρροια, κράμπες και αέρια είναι κοινά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Κνησμός και πρήξιμο
Μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα γύρω από το στόμα με κνησμό και πρήξιμο τόσο στο στόμα όσο και στο λαιμό.

Αναφυλαξία
Αυτή η απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έξαψη, μυρμηκίαση στο στόμα, εξάνθημα, ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολικό φτάρνισμα, άγχος, κράμπες στην κοιλιά, έμετο, διάρροια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, λιποθυμία και καταπληξία. Εάν εσείς ή κάποιος γύρω σας εμφανίζει συμπτώματα αναφυλαξίας, επικοινωνήστε αμέσως με κάποιο γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από λίγα λεπτά ή μερικές ώρες από το φαγητό στο οποίο είστε αλλεργικοί. Σπάνια, μια αλλεργική αντίδραση σε ένα τρόφιμο μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν δεν καταναλώνετε το φαγητό, επειδή ορισμένα αλλεργιογόνα μπορούν να μετατραπούν σε αερομεταφερόμενα (για παράδειγμα, όταν τα οστρακοειδή είναι στον ατμό).

Διάγνωση και θεραπεία της τροφικής αλλεργίας
Όποιος έχει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης στα τρόφιμα θα πρέπει να συμβουλεύεται έναν αλλεργιολόγο ο οποίος μπορεί να διαγνώσει την πάθηση και να αποφασίσει πώς θα την μεταχειριστεί καλύτερα. Η διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, φυσικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος ή αλλεργίας για την επιβεβαίωση της παρουσίας της αλλεργίας.

Η καλύτερη θεραπεία είναι να αποφεύγονται τα τρόφιμα που ενεργοποιούν την αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν προετοιμάζετε οι ίδιοι τα γεύματά σας. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε προβλήματα όταν τρώτε και αγοράζετε έτοιμα τρόφιμα:

Μιλήστε με τους οικοδεσπότες ή τους σερβιτόρους σχετικά με τα συστατικά των πιάτων όταν είστε καλεσμένος ή τρώτε έξω.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και ρωτήστε το γιατρό σας ποια συστατικά πρέπει να προσέχετε
Αποφύγετε τα τρόφιμα που δεν έχουν ετικέτες

Είναι καλή ιδέα να μεταφέρετε πάντοτε μαζί σας μια ενέσιμη επινεφρίνη ή κάποιο αντισταμινικό εφόσον το συστήσει ο γιατρός σας. Επίσης, κάποιοι φορούν ένα βραχιόλι ταυτοποίησης που περιγράφει την αλλεργία.

Φωτεινή Πουρνάρα

ΠΗΓΗ: www.itrofi.gr

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea
Τι πρέπει να ξέρετε για την τροφική αλλεργία!!! Τι πρέπει να ξέρετε για την τροφική αλλεργία!!! Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.