ΚΕΕΛΠΝΟ: Χαμηλή η δραστηριότητα της γρίπης την τελευταία εβδομάδα

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ακόμη η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας όπως και σε όλη την Ευρώπη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου δεν έχει καταγραφεί κυκλοφορία ιών της γρίπης. Οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και τα δείγματα που εστάλησαν από νοσοκομεία σε Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης βρέθηκαν αρνητικά στον έλεγχο για ιούς γρίπης. Επίσης, ουδείς χρειάστηκε να εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω επιπλοκών από τη νόσο.

Η «ήρεμη» αυτή σε εβδομάδα μόνο εφησυχασμό δεν (πρέπει να) συνεπάγεται βεβαίως, επισημαίνουν οι ειδικοί. Κι αυτό διότι έρχεται σε συνέχεια της αμέσως προηγούμενης στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης στη χώρα μας, με θύμα ένα 49χρονο ανεμβολίαστο χρόνιο ασθενή, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη σημασία του εμβολιασμού για όλους όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και χρειάζεται να θωρακιστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η νόσος και οι επιπλοκές της

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

α) η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,

β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Let's block ads! (Why?)


ΥΓΕΙΑ – Makeleio.gr
ΚΕΕΛΠΝΟ: Χαμηλή η δραστηριότητα της γρίπης την τελευταία εβδομάδα ΚΕΕΛΠΝΟ: Χαμηλή η δραστηριότητα της γρίπης την τελευταία εβδομάδα Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.