Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων!!!-ΦΩΤΟ

Γνωρίζετε ήδη ότι δεν πρέπει να βάζετε πλαστικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο στον φούρνο μικροκυμάτων.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να γίνουν τοξικές για τον οργανισμό.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 30 χρόνια και έκτοτε πολλοί τους χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν, να ξεπαγώσουν, ακόμη και να μαγειρέψουν.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μαγειρεύει το φαγητό ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο ξαναζεσταμένο φαγητό θα επιβιώσουν.

Παράλληλα, όταν ζεσταίνετε τροφές που είναι μέσα σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι πολλές τροφές στα μικροκύματα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό σας. Όλες αυτές στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα σας.

Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων, μην τον χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε ή να ζεστάνετε τις παρακάτω τροφές:

Βρασμένα αυγά: Με το κέλυφος ή χωρίς, όταν ένα βρασμένο αυγό θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία του παράγει ατμό, μετατρέποντάς το σε μικρή χύτρα που μπορεί να εκραγεί. Το χειρότερο είναι ότι το αυγό ενδέχεται να μη «σκάσει» μέσα στο φούρνο αλλά στο χέρι, στο πιάτο, ακόμα και στο στόμα σας.

Μητρικό γάλα: Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης Β12 που περιέχει τη μητρικό γάλα, καταστρέφεται αμέσως μόλις θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων στο μητρικό γάλα.

Επεξεργασμένο κρέας: Τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία συχνά περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά. Ο φούρνος προκαλεί χημικές μεταβολές όπως η οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Ρύζι: Το ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρους δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων δεν μπορεί να σκοτώσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Κοτόπουλο: Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, είναι ότι τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα που να εξοντώνει τα βακτήρια. Το κοτόπουλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες πρέπει να ζεσταίνονται στην ίδια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης άλλες διασπώνται πιο αργά και άλλες πιο γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι μια χημική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Αν θέλετε να τα ξαναζεστάνετε, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κατσαρόλα ή τηγάνι και όχι φούρνο μικροκυμάτων. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των νιτρικών σε αυτά τα λαχανικά, γίνονται τοξικές όταν ξαναζεσταίνονται. Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για τα παντζάρια και τα γογγύλια.

Καυτερές πιπεριές: Η καψαϊκίνη, η ένωση που ευθύνεται για το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές, εξατμίζεται όταν εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου μικροκυμάτων. Τα αέρια που απελευθερώνονται μπορούν να κάψουν τα μάτια ή το λαιμό σας.

Φρούτα: Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, άλλα όμως όχι. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν».

Πατάτες: Όταν ξαναζεσταίνετε τις ήδη μαγειρεμένες πατάτες, ευνοείται η ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση (αλλαντίαση).

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.rd.com

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea
Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων!!!-ΦΩΤΟ Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων!!!-ΦΩΤΟ Reviewed by Unknown on Τρίτη, Μαρτίου 19, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.