Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές μαλλιών;

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνιμη βαφή μαλλιών ή σέρουμ με χημικά για να τα ισιώσουν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, παρακλάδι του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 γυναίκες σε διάστημα οκτώ ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν την σύνδεσή τους.

Αύξηση του κινδύνου κατά 9%
Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έβαφαν τα μαλλιά τους, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, αντιμετώπιζαν 9% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν το έκαναν. Επιπλέον οι γυναίκες που ακολουθούσαν κάποια χημική διαδικασία για να τα ισιώσουν, κάθε πέντε έως και οκτώ εβδομάδες, αντιμετώπιζαν 30% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα χημικά από τις βαφές μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα μέσω του τριχωτού της κεφαλής, όπως και των πόρων του δέρματος. Οι αναθυμιάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα, καθώς κατά την εφαρμογή της βαφής είναι πολύ φυσικό να εισπνευσθούν. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η αποφυγή των εν λόγω χημικών ουσιών θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου του μαστού».

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο
Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό για τον Καρκίνο (Journal of Cancer), συσχετίζει την συχνή χρήση χημικών ουσιών κατά το βάψιμο ή το ίσιωμα των μαλλιών με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου εξαρτώνται από το πόσο πολύ, πόσο συχνά όπως και για πόσο εκτίθενται το άτομο στις καρκινογόνες αυτές χημικές ουσίες.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα 46.709 γυναικών στην μελέτη Sister (Sister Study), η οποία παρακολουθεί εκατοντάδες γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίες παραχωρούν λεπτομέρειες σχετικά με την υγεία τους κάθε χρόνο. Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με την χρήση χημικών ουσιών κατά το βάψιμο ή το ίσιωμα των μαλλιών. Οι ερευνητές στην συνέχεια διερεύνησαν ποιες από αυτές είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τα οκτώ χρόνια παρακολούθησης.

Υπεύθυνη η φορμαλδεΰδη
Οι ειδικοί τονίζουν ότι κατά το βάψιμο ή και το ίσιωμα ενδέχεται να εφαρμόζονται σκευάσματα στα μαλλιά, τα οποία έχουν ως ενεργό συστατικό την φορμαλδεΰδη, ουσία που έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα, κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η χρήση μεγάλης ποσότητας ή ακόμα και η μακροχρόνια χρήση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν εντόπισαν κάποια συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και την ημιμόνιμη βαφή.

Let's block ads! (Why?)


ΥΓΕΙΑ – Makeleio.gr
Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές μαλλιών; Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές μαλλιών; Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 04, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.