Οι υπερτροφές του Δεκεμβρίου

Η φύση προσφέρει το Δεκέμβριο εξαιρετικά θρεπτικές τροφές. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής, εξασφαλίζοντας θρεπτικές ουσίες και κάνοντας οικονομία στην τσέπη σας, μιας και τα μη εποχής τρόφιμα είναι και πιο ακριβά. Τα χειμερινά προϊόντα, που μπορείτε να προτιμήσετε:
Μανταρίνια
Το μανταρίνι είναι ένα μικρό θαύμα. Έχει την σπουδαία ικανότητα να αποσύρει από τον οργανισμό μας τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα τα οποία είναι: ο μόλυβδος-Pb, ο υδράργυρος-hg, ο χαλκός-Cu, το κάδμιο-Cd το χρώμιο-Cr και το αρσενικό-As.  Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C. Αν προτιμήσετε τα μανταρίνια Χίου, τότε μην ξεχάσετε να βάλετε τις φλούδες τους στο καλοριφέρ ή στο τζάκι σας για να μυρίσει υπέροχα το σπίτι σας.
Μήλα
Αυτή η συνήθως υποτιμημένη υπερτροφή προστατεύει τον οργανισμό από το πυρηνικό νέφος, καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων και διατηρεί τις αρτηρίες καθαρές – για να αναφέρουμε μόνο λίγους και επιβεβαιωμένους πειραματικά τρόπους με τους οποίους το μήλο ξυπνά τον εσωτερικό μας γιατρό. Τέλος,  τα μήλα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Γογγύλια
Το γογγύλι έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο. Επίσης είναι πρωταθλητής σε περιεκτικότητα ασκορβικού οξέος. Επιπλέον, τα γογγύλια έχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, PP, καροτίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, θείο, μαγγάνιο και μια μικρή ποσότητα ιωδίου. Περιλαμβάνουν μια σειρά από απαραίτητα ανόργανα άλατα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που του προσδίδει θεραπευτικές ιδιότητες. Το θειικό άλας, που έχει για παράδειγμα, καθαρίζει και απολυμαίνει το αίμα, σπάει τις πέτρες στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.
Μάραθος
Ισως να είναι από τα λαχανικά που τα προσπερνάτε στο μανάβικο, διότι δεν σας «γεμίζει» το μάτι. Ο μάραθος είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Το μαγείρεμά του θα πρέπει να γίνεται σε χαμηλή φωτιά και μπορεί να συμπληρώσει τη μπριζόλα ή το κοτόπουλό σας. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στις σαλάτες.
Ρόδι
Τα τέλη του φθινοπώρου και οι αρχές του Δεκεμβρίου είναι η κατάλληλη εποχή για το ρόδι. Πλούσια πηγή αντιοξειδοτικών συστατικών, β-καροτίνης, καλίου και βιταμίνης C, μειώνει τις ρυτίδες, επιταχύνει την καύση λίπους και «κόβει» την όρεξη και τις λιγούρες.
Κάστανα
Τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου). Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Οι υπερτροφές του Δεκεμβρίου Οι υπερτροφές του Δεκεμβρίου Reviewed by olablogs on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2015 Rating: 5
Από το Blogger.