Η γαλοπούλα αποτελεί πλέον και για τους Έλληνες παραδοσιακό πιάτο για τα Χριστούγεννα.
Η γεμιστή με κάστανο και κουκουνάρια είναι η πρώτη συνταγή που σας έρχεται στο μυαλό, αλλά εμείς σας προτείνουμε κάτι διαφορετικό και σας δίνουμε μια συνταγή για γαλοπούλα με μπύρα.
Υλικά (για 10-12 μερίδες)
350-700 ml μπύρας σε κουτάκι
2 κουταλάκια του γλυκού πικάντικη μουστάρδα σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα (ιδανική η ισπανική)
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι σκόρδου (είναι διαφορετικό από την σκόνη)
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστό κύμινο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 γαλοπούλα 4 κιλών
1/4 φλιτζάνι κραμβέλαιο (ή λάδι κανόλα όπως είναι γνωστό)
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο στο γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία (στους 180 βαθμούς).
Αδειάστε λίγη από την μπύρα και ρίξτε μέσα στο κουτάκι την σκόνη σκόρδου, την μουστάρδα, το κύμινο, τους κόκκους σκόρδου, την πάπρικα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι (κρατήστε λίγη ποσότητα από το καθένα σε ένα μικρό μπολάκι).
Πλύνετε καλά την γαλοπούλα με κρύο νερό και σκουπίστε την με χαρτί κουζίνας.
Αφαιρέστε στη συνέχεια το λαρύγγι (εκτός αν σας αρέσει), τα εντόσθια και τα κομμάτια λίπους αν δεν τα τρώτε.
Και μετά βάλτε σε ένα ταψί ή γάστρα όρθιο το κουτάκι της μπύρας, με όλα τα υλικά μέσα και περάστε την γαλοπούλα από πάνω (σ.σ. το κουτάκι της μπύρας θα μπει μέσα στην γαλοπούλα, όπως θα βάζατε μια οποιαδήποτε γέμιση).
Αλείψτε το εξωτερικό της γαλοπούλας με το κραμβέλαιο, απλώστε το μίγμα μπαχαρικών που κρατήσατε από πριν και περιχύστε από πάνω την μπύρα που επίσης κρατήσατε.
Τοποθετήστε την γαλοπούλα σε πλάγια θέση μέσα στο ταψί (όρθια θα πέσει) και ψήστε στους 180 βαθμούς για 2-3 ώρες.
Αφού ψηθεί (το στήθος είναι το πιο δύσκολο κομμάτι) αφαιρέστε και πετάξτε το κουτάκι μπύρας και αφήστε την γαλοπούλα να κρυώσει τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψετε και την σερβίρετε.
Συνοδέψτε με πράσινη σαλάτα εποχής και πατάτες φούρνου. Καλή σας όρεξη!
ΠΗΓΗ
Συνταγή για γαλοπούλα με μπύρα
Reviewed by Unknown
on
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2015
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: