Κοτόσουπα ένα κλασικό «γιατροσόφι»


Η κοτόσουπα είναι ένα κλασικό «γιατροσόφι» που μας έφτιαχνε η μαμά μας όταν αρρωσταίναμε ως παιδιά.


Είναι μάλιστα μια παράδοση που υπάρχει σε πολλές κουλτούρες, από την ελληνική ως την κινεζική και την αμερικανική.

Να σημειωθεί πως ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός της Αρχαιότητας Κλαύδιος Γαληνός είχε επισημάνει από τον 2ο π.Χ. αιώνα ότι η κοτόσουπα μπορεί να ανακουφίσει από την ημικρανία, τον πυρετό ή ακόμη και τη λέπρα.

Πού οφείλεται όμως η καταπραϋντική δράση της κοτόσουπας;

Η Δρ Τζούλιαν Σλαγκ από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Χαλ παρουσιάζει τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι η κοτόσουπα είναι το ιδανικό «γιατρικό» για τα κρυολογήματα και άλλου είδους ιώσεις.

- Το 1978, ο Marvin Sackner εκπόνησε επιστημονική μελέτη που κατέδειξε ότι η κοτόσουπα παρέχει ανακούφιση σε ασθενείς που εκδηλώνουν ρινική συμφόρηση.

- Το 1980, ο Irwin Ziment απέδειξε ότι ο ζωμός του κοτόπουλου βοηθά να μειωθεί η συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εάν ο ζωμός περιέχει καυτερά μπαχαρικά.

- Η έρευνα του Ziment επιβεβαιώθηκε το 2000 από τον Stephen Rennard, ο οποίος υποστήριξε ακόμη πως η κοτόσουπα, επειδή μειώνει την ποσότητα βλέννας στους πνεύμονες, υποστηρίζει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων ενάντια στο κρυολόγημα.



Κοτόσουπα ένα κλασικό «γιατροσόφι» Κοτόσουπα ένα κλασικό «γιατροσόφι» Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.