10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα


Μπορεί να έχετε ακούσει για το μελάνωμα, αλλά πιθανότατα δεν γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται για να παραμείνετε ασφαλείς. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δύσκολη ασθένεια του δέρματος είναι καλό να ανανεώσετε τις γνώσεις σας.

Οι άνθρωποι συνδέουν συχνά το μελάνωμα με τις ελιές που φαίνονται άσχημες ιδιαίτερα σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, που δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το μελάνωμα είναι ένας θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος και εκδηλώνεται κάποιες φορές με τρόπους δεν θα φανταζόσασταν. Είναι, λοιπόν, καιρός να μάθετε 10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το μελάνωμα.

1. Είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου σε νέους ενήλικες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει είτε λόγω της χρήσης σολάριουμ, είτε λόγω της μη χρήσης αντηλιακού.

2. Επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των αποχρώσεων του δέρματος. Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με περισσότερη χρωστική ουσία στο δέρμα τους έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, επειδή έχουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, αλλά αυτό δεν τους δίνει δωρεάν εισιτήριο για να παρακάμψουν τα αντηλιακά. Τα καρκινώματα που συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο σπάνια συμβαίνουν στους μαύρους, όπως επίσης και το μελάνωμα και αν αυτό συμβεί θα είναι ως επί το πλείστον στις παλάμες και τα πέλματα. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το λόγο αυτό θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις.

3. Το μελάνωμα μπορεί να μην αναπτυχθεί σε μια υπάρχουσα ελιά. Η ιδέα ότι μια μεγάλη ελιά (σπίλος) μπορεί να μετατραπεί σε μελάνωμα είναι μια ιδέα που κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι ισχύει και κάποιοι όχι. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να έχετε μια σειρά από ελιές που δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά μπορεί να πάθετε μελάνωμα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.

4. Μπορεί να συμβεί σε άτομα με λίγες ή καθόλου ελιές. Ναι, τα συμπτώματα του μελανώματος περιλαμβάνουν μια αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος ή το χρώμα ενός σπίλου (ελιά) και όσο περισσότερες έχετε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχετε για μελάνωμα. Αλλά ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν πολλές ελιές, διατρέχουν κίνδυνο για μελάνωμα.

5. Μπορεί να μην είναι καν ελιά. Το μελάνωμα μπορεί, επίσης, να μοιάζει με μια μελανιά που δεν επουλώνεται ή μια σκοτεινή ράβδωση κάτω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού.

6. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μάτια. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, αλλά μπορεί να συμβεί. Αν οι άνθρωποι έχουν θολή όραση στο ένα μάτι ή αισθάνονται πίεση πίσω από το ένα μάτι, θα πρέπει να ελέγχονται για οφθαλμικό μελάνωμα. Τα συμπτώματα συνήθως δεν είναι και στα δύο μάτια και οι τακτικοί έλεγχοι δεν είναι καν αναγκαίοι, γιατί είναι ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση.

7. Μπορεί να εμφανιστεί και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, καθώς και στις μασχάλες, τους γλουτούς και τα γεννητικά όργανα.

8. Είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το μελάνωμα ανθεί σε ηλικιωμένους που είχαν εκτεθεί πολύ στον ήλιο χωρίς να χρησιμοποιούν αντηλιακό, αλλά και σε νεότερους ενήλικες που επίσης δεν χρησιμοποιούσαν αντηλιακό. Οι άνθρωποι τη δεκαετία του ’50 και του ’60 εκτίθεντο στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις και είναι πολύ πιθανό να διαγνωστούν με μελάνωμα, που ουσιαστικά είναι η εκδήλωση γενετικών μεταλλάξεων στα μελανοκύτταρά τους, τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία μελανίνη στο δέρμα.

9. Είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Ενώ ο βασικοκυτταρικός και ο ακανθοκυτταρικός καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνοί απ’ ό,τι το μελάνωμα, έχουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Ωστόσο, το μελάνωμα είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμο αν διαγνωστεί εγκαίρως. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται ετήσιες εξετάσεις, ώστε τυχόν μελάνωμα να εντοπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

10. Δεν πλήττει μόνο τους λάτρεις του ήλιου και τους χρήστες του σολάριουμ. Ατομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αυτό απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός. Οι μελέτες έχουν δείξει πως αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού με μελάνωμα, δηλαδή γονιό, αδελφό ή αδελφή, μπορεί να έχει κατά 10%-15% αυξημένο κίνδυνο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζει ο δερματολόγος το ιστορικό σας.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.