Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης


Και αυτό γιατί αποδείχτηκε από επιστήμονες πως, ακόμα και μετά από 5 μέρες μετά από την ολοκλήρωση ανάγνωσης ενός βιβλίου, στο μυαλό μας συμβαίνει μια νευρολογική έκρηξη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμά πως διαβάζοντας ένα βιβλίο, βελτιώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνεται η δύναμη της μνήμης.

Για να πραγματοποιηθεί η έρευνα, 21 μαθητές διάβασαν το ίδιο βιβλίο (το θρίλερ «Πομπηία» του Ρόμπερτ Χάρις) και αφού το ολοκλήρωσαν, οι επιστήμονες μελέτησαν τον εγκέφαλό τους, μέσα από ειδικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικά: όντως εκείνες τις πέντε ημέρες μετά την ανάγνωση του βιβλίου, στους εγκεφάλους των μαθητών προκλήθηκε μια μικρή νευρολογική «έκρηξη» που σχετίζευται με την περιοχή του εγκεφάλου που αφορά την μνήμη.Αποδείχθηκε πως η αλλαγή αυτή δεν αφορούσε μόνο το πρώτο 24ωρο αλλά διήρκησε πολύ περισσότερο.

Τα πορίσματα της έρευνας

Οι αλλαγές αυτές καταγράφηκαν στο αριστερό κροταφικό φλοιό, στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δεκτικότητα για τη γλώσσα, καθώς και την αισθητηριακή περιοχή του εγκεφάλου .

«Οι νευρωνικές αλλαγές που βρήκαμε συνδέονται με μια φυσική αίσθηση και το σύστημα κίνησης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να συγκριθούν με την αίσθηση πως , κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, ο αναγνώστης νιώθει σαν να μεταφέρεται στο σώμα του πρωταγωνιστή» σημειώνει ο νευροεπιστήμονας καθηγητής Gregory Berns , επικεφαλής της μελέτης.


Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης Η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει τον μηχανισμό της μνήμης Reviewed by Unknown on Δευτέρα, Ιανουαρίου 25, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.