Παιδιά: Πως ένα κτύπημα μπορεί να μειώσει τις νοητικές επιδόσεις


Στοιχεία του Πανεπιστημίου του Ιλινόις δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί διάσειση εμφανίζουν ελλείψεις στην εγκεφαλική λειτουργία και τη νοητική επίδοση, περίπου 2 χρόνια μετά τον τραυματισμό, σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους που δεν έχουν ιστορικό ελαφρού τραυματισμό στον εγκέφαλο.

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, γιατί αυτοί είναι οι χώροι που τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Το 70% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν στην παρουσία ενός ενήλικα. Γι αυτό και οφείλουμε να φτιάξουμε το σπίτι μας με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να είναι ασφαλές για τα παιδιά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Charles Hillman η έρευνα περιέλαβε 30 παιδιά, ηλικίας 8-10 ετών, που ήταν ενεργά σε αθλητικές δραστηριότητες. Δεκαπέντε από τα παιδιά επιλέχτηκαν 2 χρόνια μετά από διάσειση λόγω τραυματισμού και τα υπόλοιπα δεν είχαν τέτοιο ιστορικό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα των παιδιών να διατηρούν τη μνήμη, καθώς και να προσέχουν ή να συγκρατούν την αντίδρασή τους όταν τους το ζητούσαν.

Η ερευνητική ομάδα, επίσης ανέλυσε τα ηλεκτρικά σήματα ενώ τα παιδιά υποβάλλονταν σε ορισμένα νοητικά τεστ. Με τα εγκεφαλικά σήματα μπόρεσαν να μετρήσουν την επίδοση του εγκεφάλου κάθε παιδιού στα τεστ.

Σε σύγκριση με τα παιδιά της ομάδας ελέγχου, όσα είχαν ιστορικό διάσεισης είχαν χειρότερη επίδοση σε τεστ μνήμης, προσοχής και ελέγχου των παρορμήσεων.
Η επίδοση που είχε υποστεί βλάβη, επίσης αντικατόπτριζε τις διαφορές στα ηλεκτρικά σήματα των παιδιών που είχαν υποστεί διάσειση. Επίσης, στα παιδιά με ιστορικό διάσεισης, όσα είχαν τραυματιστεί σε πιο μικρή ηλικία είχαν τις μεγαλύτερες ελλείψεις, δήλωσε ο R. Davis Moore.

Ο Moore δήλωσε ότι οι ερευνητές τονίζουν την πιθανότητα για δια βίου συνέπειες στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή για όσα παιδιά έχουν υποστεί διάσειση σε μικρή ηλικία και αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα περιβάλλον που θα είναι ασφαλές για τα παιδιά.


Παιδιά: Πως ένα κτύπημα μπορεί να μειώσει τις νοητικές επιδόσεις Παιδιά: Πως ένα κτύπημα μπορεί να μειώσει τις νοητικές επιδόσεις Reviewed by Katkopo Kattropo on Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.