Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανση


Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες προστιθέμενου αλατιού, έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια με προβλήματα υγείας. Η διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και όχι μόνο. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον ρυθμό της γήρανσης του πληθυσμού.

Μια ομάδα επιστημόνων πρόσφατα εξέτασε πώς ανταποκρίθηκαν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο διατροφικές ομάδες. Η μία ομάδα ακολουθούσε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, λαμβάνοντας 5g νατρίου ανά ημέρα και η άλλη ακολουθούσε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, λαμβάνοντας τη διπλάσια ποσότητα νατρίου.
Τα τελομερή, η γήρανση και τα… κορδόνια των παπουτσιών μας

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι επιτάχυνε τη διαδικασία γήρανσης στις ομάδες των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων, συντομεύοντας τη ζωή των κυττάρων που ήταν στενά συνδεδεμένα με τη γήρανση. Αυτή η ανταλλαγή σε κυτταρικό επίπεδο εμφανίστηκε στα τελομερή, τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Οσο πιο μικρά είναι τα τελομερή, τόσο πιο ηλικιωμένο είναι τυπικά το άτομο.


Οπως το πλαστικό κάλυμμα στα κορδόνια των παπουτσιών τα προστατεύει από το ξέφτισμα, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα. Οσο πιο γρήγορα κονταίνουν, τόσο περισσότερο επιταχύνεται η ηλικιακή φθορά

Σκεφτείτε τα τελομερή σαν τις πλαστικές άκρες που βρίσκονται στα κορδόνια των παπουτσιών. Η εργασία τους είναι να προστατεύουν τα κορδόνια από το ξέφτισμα. Αν τα χάσετε, τότε τα κορδόνια καταστρέφονται πιο εύκολα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρά σας. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που στο τέλος γίνονται τόσο μικρά που τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται. Αυτή η διαδικασία συνδέεται με καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται, επίσης, με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Στόχος της έρευνας ήταν να δείξει ότι τα τελομερή σε αρμονία με την παχυσαρκία και την αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορούν να επιταχύνουν την φθορά τους και κατά συνέπεια να συντομεύσει η ζωή τους.

Παρόλο που η μελέτη ασχολήθηκε κυρίως με τους υπέρβαρους εφήβους ηλικίας μεταξύ 14-18 ετών, τα παραπάνω νέα είναι σημαντικά για οποιονδήποτε αγωνίζεται να απαλλαγεί από το περιττό βάρος. Αλλωστε, αν είναι δυνατή η κυτταρική γήρανση στους εφήβους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιο πιθανή είναι σε άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο ηλικιακό στάδιο. Φαίνεται πως η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να επιβραδύνει την κυτταρική διαδικασία της γήρανσης, μαζί με την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και να περιορίσει τον κίνδυνο για άνοια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή δυνητικά τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 3,5 γρ. νάτριο την ημέρα με πολλούς να καταναλώνουν ακόμα περισσότερο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι μόλις 1,5 γρ. οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο περισσότερο νάτριο προσθέτουμε οι περισσότεροι στη διατροφή μας. Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν από πού έρχεται όλο αυτό το αλάτι.

Οι κύριοι ένοχοι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρέατα, έτοιμες σούπες και τρόφιμα που έρχονται σε πακέτα ή κονσέρβες, μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Συνήθως, όμως, το «κακό» δεν σταματά εκεί. Τα ψωμιά και τα δημητριακά είναι γεμάτα από νάτριο. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο σε πολλούς ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, γιατί αυτά τα προϊόντα έχουν γεύση μάλλον γλυκιά παρά αλμυρή, αλλά είναι μια πραγματικότητα.
Χαμηλώστε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας

Για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα των φρέσκων τροφίμων που τρώτε. Αγοράστε ωμό κρέας για να μαγειρέψτε και περιορίστε τα αλλαντικά και γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και μείνετε μακριά από τα προψημένα και τα κατεψυγμένα. Οταν πρόκειται για ψωμί και δημητριακά, διαβάστε τις ετικέτες. Αν θέλετε να προσθέσετε αλάτι για τη γεύση, σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις, αντικαθιστώντας το με άλλα μπαχαρικά.


ΠΗΓΗ
Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανση Aλάτι, ο «δούρειος ίππος» που επιταχύνει τη γήρανση Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.