Ήρθε ο καιρός των κρεμμυδιών


Ήρθε η εποχή (Φλεβάρης - Μάρτης) να καλλιεργήσετε ξερό κρεμμύδι στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Προμηθευτείτε κοκκάρι, δηλαδή μικρούς βολβούς κρεμμυδιού, ή κρεμμυδόσπορο, το λεγόμενο μπαρούτι (μικροσκοπικός μαύρος σπόρος) από κάποιο φυτώριο, γεωπονικό κατάστημα ή και παραγωγό της περιοχής σας.

Σχετικά με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, θα σας ενημέρωνα για τα παρακάτω:


Η μέθοδος παραγωγής από κοκκάρι πλεονεκτεί έναντι της απευθείας σποράς όσον αφορά την πρωίμιση. Σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις χρειάζονται 4 μήνες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή έναντι 6 μηνών αν ρίχναμε σπόρο. Επίσης, με το κοκκάρι εξασφαλίζουμε σημαντικές αποδόσεις ακόμη και σε ξηρά εδάφη.


Το ιδανικό κοκκάρι για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει 1,5 - 2 εκατοστά διάμετρο. Μεγαλύτερο κοκκάρι πρέπει να φυτεύεται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος αντί να σχηματίσει βολβούς στο έδαφος.

Το σφαιρικό κοκκάρι δίδει πεπλατυσμένους βολβούς κρεμμυδιού ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι δίδει σφαιρικούς βολβούς.

Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση. Καλό είναι στο έδαφος να ενσωματώσουμε οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ ακόμη και στάχτη - αρκεί να είναι από καύση φυσικού, ανεπεξέργαστου ξύλου. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και πλήρες βιολογικό λίπασμα για ενδυνάμωση της καλλιέργειας.

Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει τόσο σε γραμμές όσο και στα πεταχτά. Για τη γραμμική φύτευση ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις γύρω στα 30 εκ. ενώ οι οι μικροί βολβοί φυτεύονται σε αποστάσεις γύρω στα 10 - 15 εκ. και βάθος 0,5 - 1 εκατοστού.


Τα κρεμμύδια χρειάζονται συχνό πότισμα κάθε 5-7 μέρες, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα των 30 εκατοστών του εδάφους.
Χρειάζεται συνεχές ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων ζιζανίων καθώς το λεπτό φυλλαράκι του κρεμμυδιού δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί.
Συνίστανται 2-3 ψεκασμοί με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα όταν το φυτό φθάσει τα 15 εκ. και ανά 15 ημέρες για την προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.


Όταν το κρεμμύδι πλησιάζει την ωρίμανση (Ιούνιος -Ιούλιος) και το υπέργειο μέρος αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω, θα πρέπει να λήξουν τα ποτίσματα για να σταματήσει η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού να ξεραθούν.

Αφού στεγνώσει το χώμα τελείως και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώματος , τα φυτά (ημίξηρα φύλλα και βολβοί) εκριζώνονται με τα χέρια και τοποθετούνται σε μικρούς σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες για να ξεραθούν καλύτερα. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα φύλλα τοποθετούνται από πάνω ώστε να προστατεύσουν τους βολβούς από ηλιέγκαυμα.

Οι βολβοί του κρεμμυδιού διατηρούνται καλά σε θερμοκρασίες 0 - 7 °C ή σε υψηλές από 25 - 35 °C. Στις θερμοκρασίες αυτές αποθηκεύονται από 3-6 μήνες χωρίς να εκβλαστήσουν.

Από ένα κιλό κοκκάρι μπορείτε να φτάσετε σε απόδοση 20-30 κιλά ξερού κρεμμυδιού. αν όλα πάνε καλά στην καλλιέργεια.


Καλή επιτυχία!



Ήρθε ο καιρός των κρεμμυδιών Ήρθε ο καιρός των κρεμμυδιών Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.