Αλκοόλ: Γιατί το αντέχουμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε

Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός αρχίζει να μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι επιδράσεις του στο σώμα.

Έχετε την εντύπωση ότι γίνεστε πιο ευαίσθητοι στο αλκοόλ καθώς μεγαλώνετε; Αν ναι, δεν είναι της φαντασίας σας.

Όπως εξηγεί ένας αμερικανός ειδικός, με το πέρασμα του χρόνου ο οργανισμός αρχίζει να μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο το αλκοόλ. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή αλλάζει η διαδικασία του μεταβολισμού καθ’ εαυτή. Απλώς υπεισέρχονται ορισμένοι παράγοντες.

Η βασική διαδικασία

«Η βασική διαδικασία του μεταβολισμού παραμένει η ίδια», λέει ο DrDonald Ford, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Η διαδικασία αυτή είναι η εξής:

* Το αλκοόλ που καταναλώνουμε καταλήγει στο στομάχι και από εκεί άπεπτο στο λεπτό έντερο.

* Στη συνέχεια απορροφάται από το τοίχωμα του λεπτού εντέρου και μέσω του αίματος φθάνει στο ήπαρ.

* Το ήπαρ έχει τη μερίδα του λέοντος στον μεταβολισμό του αλκοόλ. Παράγει μία σειρά από ένζυμα τα οποία το διασπούν σε επιμέρους χημικά συστατικά. Άλλα από αυτά είναι αβλαβή και άλλα όχι.

* Τα χημικά εισέρχονται πίσω στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνουν στην καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Ταυτοχρόνως φθάνουν στον άπαχο μυϊκό ιστό του σώματος.

* Αν κάποιος δεν πίνει πολύ ή πολύ γρήγορα, τα χημικά μετατρέπονται τελικά σε αβλαβές διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Αυτά αποβάλλονται εύκολα από τους πνεύμονες και τους νεφρούς αντίστοιχα.

Οι επιδράσεις της ηλικίας

Μετά την ηλικία των 65 ετών η κυκλοφορία του αίματος αρχίζει να επιβραδύνεται. Έτσι, διέρχεται από το ήπαρ λιγότερο αίμα, με συνέπεια να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός του αλκοόλ, κατά τον Dr. Ford.

Επιπλέον, η μειωμένη ροή αίματος έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται τα παραγόμενα χημικά.

Επειδή, εξ άλλου, χάνουμε άπαχη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουμε, παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος περισσότερο αλκοόλ.

Έτσι, μπορεί να αισθάνεται κάποιος εντονότερα τις επιδράσεις του αλκοόλ, ακόμα κι αν πίνει τις ίδιες ποσότητες που κατανάλωνε στα 30 ή τα 40 του.

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να τηρείτε τις ισχύουσες συστάσεις για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή συνίσταται στο πολύ ένα (1) οινοπνευματώδες ποτό την ημέρα για άνδρες και γυναίκες.

Αν είστε κατά τα άλλα υγιείς και δεν υπερβαίνετε το ένα ποτηράκι ηρεμησίως, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα, λέει ο Dr. Ford.

Να έχετε μόνο το νου σας, αν τυχόν παίρνετε φάρμακα, διότι υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης, καταλήγει.

Let's block ads! (Why?)


ΥΓΕΙΑ – Makeleio.gr
Αλκοόλ: Γιατί το αντέχουμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε Αλκοόλ: Γιατί το αντέχουμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε Reviewed by Unknown on Κυριακή, Αυγούστου 12, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.