Φρούτα και λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα!!!-ΦΩΤΟ

Το φούσκωμα, τα αέρια και η πρησμένη κοιλιά είναι άβολα συμπτώματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.

Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.

Ουσιαστικά, τα αέρια δημιουργούνται στο έντερο κατά την πέψη και προκαλούν το γνωστό «φούσκωμα». Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει έντονους κοιλιακούς πόνους και διαταραχές στον ύπνο, εφόσον παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα και υγιεινές τροφές μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική συγκέντρωση αερίων στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

Καρπούζι: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, στο φυσικό σάκχαρο που δεν απορροφάται πλήρως από το πεπτικό, προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 υποφέρει από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης.

Φρέσκα κρεμμυδάκια: Τα λαχανικά με έντονη γεύση, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα είναι πλούσια σε φρουκτάνες, δύσπεπτα σάκχαρα που συγκρατούν νερό και παράλληλα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου παράγοντας αέρια. Οι άνθρωποι δεν έχουν ένζυμα που διασπούν τις φρουκτάνες και κανείς δεν μπορεί να τις αφομοιώσει πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι αέρια και φούσκωμα.

Βατόμουρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά έχουν πολυόλες, το κύριο συστατικό των υποκατάστατων ζάχαρης, που συχνά ενοχοποιούνται για κοιλιακή δυσφορία. Οι πολυόλες παραμένουν για μεγάλο διάστημα στο πεπτικό, δεν απορροφώνται εντελώς και προκαλούν φούσκωμα ή υπερβολικό μετεωρισμό.

Αγκινάρες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ίνες που δεν διασπώνται στο πεπτικό και βρίσκονται σε τρόφιμα που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Μάνγκο: Περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από ότι γλυκόζη, μια ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση της φρουκτόζης από το σώμα. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται φούσκωμα και άλλα στομαχικά προβλήματα.

Φασολάκια: Περιέχουν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS), μια αλυσίδα σακχάρων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα. Περιέχουν επίσης φρουκτάνες και πολυόλες.

Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε πολυόλες, οι οποίες όταν ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλούνται στομαχικά προβλήματα, όπως φούσκωμα.

Μήλα: Όσοι υποφέρουν από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, διάρροια και άλλα προβλήματα του πεπτικού.

Κρεμμύδια: Περιέχουν φρουκτόζη που προκαλεί αέρια, αλλά και βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σκόρδο: Είναι και αυτό πλούσιο σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες, ενώ άλλα συστατικά που περιέχει συνδέονται με αλλεργία ή δυσανεξία στην κατανάλωσή του.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Reader’s digest

Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea
Φρούτα και λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα!!!-ΦΩΤΟ Φρούτα και λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα!!!-ΦΩΤΟ Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.