Τα οφέλη για την υγεία από το κουνουπίδι


Πολλές δημοφιλείς δίαιτες συμβουλεύουν πως δεν πρέπει να τρώτε οτιδήποτε που να είναι λευκό. Λευκή ζάχαρη, άσπρο ψωμί, άσπρο αλεύρι θεωρούνται εκτός ορίων. Όχι όμως το κουνουπίδι.

Αυτό το μη-αμυλούχο λαχανικό ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση βλαβερών τοξινών.
Γλυκοσυνολάτες

Οι γλυκοσινολάτες είναι θειούχες ενώσεις που δίνουν στο κουνουπίδι πικάντικη μυρωδιά και γεύση. Οι γλυκοσινολάτες ενεργοποιούν το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού. Με το μάσημα οι γλυκοσινολάτες διασπώνται ενεργοποιώντας τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου. Το δε κουνουπίδι περιέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσό γλυκοσινολατών μετά από το μπρόκολο.
Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο. Οι κανονικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών χτύπων της καρδιάς και της σωστής ενυδάτωσης του σώματος, εξαρτώνται από τις σωστές συγκεντρώσεις καλίου, τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων. Η επαρκής πρόσληψη για το κάλιο είναι 4.700 mg ανά ημέρα για τους άνδρες και τις γυναίκες. Το κουνουπίδι είναι μία εξαιρετική πηγή καλίου χαμηλής θερμιδικής αξίας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κουνουπίδι περιέχει 320 mg με μόλις 27 θερμίδες. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα (που αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή καλίου) περιέχει 442 mg καλίου σε 105 θερμίδες.
Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προωθεί την υγεία του εγκεφάλου και του δέρματος. Όταν σκέφτεται κανείς τη βιταμίνη C, το μυαλό του πάει αυτόματα στο πορτοκάλι ή στα άλλα εσπεριδοειδή. Αλλά και το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει 52 mg βιταμίνης C σε σύγκριση με ένα μέσο πορτοκάλι που περιέχει 64 mg. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη βιταμίνη C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες ημερησίως.
Συμβουλές

Το γρήγορο μαγείρεμα του κουνουπιδιού μειώνει την οσμή του θείου, διατηρεί την τραγανότητα και το χρώμα του και μειώνει την απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Το μαγείρεμά του στον ατμό ή τον φούρνο μικροκυμάτων θα διατηρήσει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες καλύτερα από ό,τι αν το βράσετε. Για να διατηρηθεί η λευκότητά του προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας γάλα ή χυμό λεμονιού στο νερό και μη το μαγειρέψετε σε κατσαρόλα αλουμινίου ή σιδήρου. Οι χημικές ενώσεις στο κουνουπίδι θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην παρουσία του αλουμινίου με αποτέλεσμα να κιτρινίσει.


ΠΗΓΗ
Τα οφέλη για την υγεία από το κουνουπίδι Τα οφέλη για την υγεία από το κουνουπίδι Reviewed by Unknown on Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.