Ρυζόγαλο στον φούρνο, το ανατολίτικο


Υπάρχουν γεύσεις που σε αυτές βρίσκουμε ανακούφιση. Το απλό ρυζόγαλο στις εκδοχές της παιδικής μας ηλικίας, της μαμάς, της γιαγιάς και άλλων συγγενών, ακόμα και του Κανατά, του Αστέρα Τρίπολης δεν μας αφορούν εδώ. Ανήκουν σε άλλες εποχές. Αυτή που εμένα μου αρέσει είναι η ανατολίτική του εκδοχή. Ρυζόγαλο στον φούρνο. Πλούσια γεύση, αν είναι δυνατόν με αληθινό γάλα, φρέσκα αυγά, με μια νότα μαστίχα και, το κυριότερο, με καραμελωμένη κρούστα. Αφιερωμένο στον Χρήστο που έχει πια χαθεί.

Ρυζόγαλο στον φούρνο

1 λίτρο γάλα πλήρες
100 γρ. ρύζι γλασέ
80 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές νισεστέ
4-5 δάκρυα μαστίχας
1 κουταλιά γεμάτη βούτυρο
λίγο αλάτι

Έχουμε ξεπλύνει το ρύζι και το βράζουμε με 300 γρ. νερό και αλάτι, μέχρι να το πιει όλο και να είναι καλά βρασμένο. Δεν το σουρώνουμε γιατί θέλουμε την κόλλα του. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα στη φωτιά. Πριν πάρει βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί με λίγη από τη ζάχαρη, το νισεστέ ή κορν φλάουρ, τα αυγά χτυπημένα και το ρύζι.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σιγά – σιγά, μέχρι να δέσει, αλλά όχι να γίνει πηχτό. Πρέπει να μοιάζει με αραιή μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος για το άρωμα.

Βάζουμε το ρυζόγαλο σε 6-8 πυρίμαχα σκεύη, ανάλογα το μέγεθός τους. Τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

p

Ακολουθεί η γευστική ανακούφιση της επιτυχημένης εμπειρίας.


Ρυζόγαλο στον φούρνο, το ανατολίτικο Ρυζόγαλο στον φούρνο, το ανατολίτικο Reviewed by Unknown on Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.