Το καλύτερο αντισηπτικό κρύβεται στην κουζίνα μας


Όταν ακούει κανείς τη λέξη αντισηψία του έρχεται στο μυαλό ένα σωρό από μπουκάλια γεμάτα υγρά διαφορετικών χρωμάτων και κυρίως με βαριά μυρωδιά.

Η αλήθεια είναι τα νοσοκομειακά αντισηπτικά έχουν αυτές τις ιδιότητες. Το καλύτερο από αυτά όμως είναι άοσμο, άχρωμο και το βρίσκει κανείς στην κουζίνα του.

Είναι πολύ απλά το διάλυμα νερού και αλατιού!

Σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη που διεξήχθη υπό την ηγεσία καναδών ερευνητών και δημοσιεύθηκε στην έκδοση «New England Journal of Medicine», ο προεγχειρητικός καθαρισμός των πληγών σε ανοικτά κατάγματα είναι πιο αποτελεσματικός με τη χρήση αλατούχου νερού από τη συνήθη πρακτική με σαπούνι και νερό.

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο McGill (Μόντρεαλ) και το Πανεπιστήμιο McMaster και συμμετείχαν 41 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και την Ινδία. Περιλάμβανε περίπου 2.500 ασθενείς με ανοιχτά κατάγματα στο πόδι και στο χέρι. Τα τραύματα καθαρίστηκαν χρησιμοποιώντας είτε νερό και σαπούνι είτε αλατούχο νερό, όπως και ένα από τρία διαφορετικά επίπεδα πίεσης του νερού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πόσοι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε μια πρόσθετη επέμβαση εντός δώδεκα μηνών που οφείλονταν σε λοίμωξη ή προβλήματα με την επούλωση του τραύματος. Το ποσοστό επανεπέμβασης ήταν 14,8 τοις εκατό στην ομάδα υπό θεραπεία με σαπούνι και 11,6 τοις εκατό στην ομάδα υπό θεραπεία με αλατούχο νερό. Η χαμηλή πίεση του νερού αποδείχθηκε επαρκής για τον καθαρισμό του τραύματος.

Η χρήση σαπουνιού δεν είναι συνεπώς καλύτερη από τη χρήση αλατούχου νερού, δηλώνουν οι συγγραφείς. «Αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών με ανοικτά κατάγματα σε όλο τον κόσμο, επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν ένα δυσανάλογο αριθμό περιπτώσεων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Edward Harvey από το Πανεπιστήμιο McGill.

«Κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούσαμε σαπούνι και νερό με υψηλή πίεση για τον καθαρισμό του τραύματος, αλλά τώρα δεν το κάνουμε και αυτό κάνει τη βέλτιστη πρακτική πολύ πιο οικονομική».


Το καλύτερο αντισηπτικό κρύβεται στην κουζίνα μας Το καλύτερο αντισηπτικό κρύβεται στην κουζίνα μας Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.