Xημικά peeling, είναι κατάλληλα για όλους;


Η δράση των χημικών peelings

Τα χημικά peelings συνιστώνται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε κάθε ηλικία. Η ουσιαστική δράση των χημικών peelings έγκειται στην εφαρμογή των εξειδικευμένων χημικών παραγόντων στο δέρμα, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη απολεπιστική δράση στην επιδερμίδα καθώς απομακρύνεται ο ιστός που φέρει τις ανεπιθύμητες βλάβες το δέρμα ανταποκρίνεται επάγοντας διαδικασίες επούλωσης, με την παραγωγή νέου υγρού κολλαγόνου και την αναδιάταξη του σε παράλληλη πυκνή θέση.

Συνεπώς είναι ιδανικές θεραπείες όχι μόνο για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συγκεκριμένες ατέλειες, όπως σε φωτογήρανση, ακμή ουλές, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει την εμφάνιση και την υφή του δέρματος.

Είδη χημικών peelings

Η ευεργετική δράση των χημ. peelings αφορά τα δέρματα που έχουν υποστεί βλάβες από την ηλιακή έκθεση, με την εμφάνιση μελογχρωματικών κηλίδων και μελάσματος, την βελτίωση ρυτίδων και άτονου θαμπού δέρματος, την αντιμετώπιση ουλών μετά από ακμή αλλά και καταστάσεις ενεργού ακμής αλλά και κάθε περίπτωση που αναζητούμε βελτιωμένη υφή και σφριγηλότητα με άμεση λάμψη. Η εφαρμογή τους είναι ιδανική τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.

Επιφανειακά και μέσης δράσης

Τα χημικά peelings που βασίζονται στα Α - Υδροξυοξέα (AHA) και Β- Υδροξυοξέα (ΒΗΑ) αποτελούν τα πιο δημοφιλή επιφανειακής και μέσης δράσης , συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων το γαλακτικό, το γλυκολικό, το κυτρικό και το μανδελικό οξύ.
Τα ελαφριά χημικά peelings συνιστώνται σε όσου αποζητούν την άμεση ανανέωση του δέρματος τους χωρίς να πρέπει ναν απουσιάζουν από τις καθημερινές δραστηριότητες τους λόγω ανάρρωσης.

Το γλυκολικό οξύ αναγνωρίζεται ως ο πλέον πολυχρησιμοποιούμενος χημικός παράγοντας με εξαιρετική δράση στα πιο λιπαρά δέρματα είναι ιδανικό ακόμα και για σκούρους φωτότυπους.Ο συνδυασμός διαφόρων χημικών παραγόντων, όπως το διάλυμα jessner επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε καταστάσεις φωτογήρανσης, δυσχρωμιών και ακμή , διατηρώντας τον ήπιο χαρακτήρα των ελαφριών και μέσης διείσδυσης χημ. peelings .Το τριχλωροξικό οξύ (ΤCA) χρησιμοποιείται ευρύτατα κυρίως σε peeling μέσου βάθους. Η δράση του είναι εξαιρετική σε επιφανειακές λεπτές γραμμές και ρυτίδες αλλά και σε ουλές ακμής.

Βαθύ peeling

Πρόκειται για το peeling που αντιμετωπίζει έντονα σημάδια γήρανσης /φωτογήρανσης και είναι το πλέον ισχυρό και επεμβατικό.Ωστόσο απαιτεί ιδιαίτερες προφυλάξεις καθώς και σωστή αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιο σοβαρές καθώς ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος.

Τρόπος εφαρμογής

Ανάλογα με το είδος του χημικού peeling η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά εως 20 λεπτά.Είναι πολύ σημαντική η αγωγή προετοιμασίας του δέρματος, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες λοσιόν ή κρέμες ώστε ενώ συστήνεται και η προσθήκη στην προετοιμασία αγωγής και ενός λευκαντικού παράγοντα. Η αγωγή μετά το peeling περιλαμβάνει ειδικές μάσκες και κομπρέσες ακολουθούμενα από μαλακτικές αναπλαστικές και αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στην προστασία από τον ήλιο.

Συνεδρίες

Ο αριθμούς τους εξαρτάται από το είδος peeling που θα επιλέξετε. Τα ελαφριά peeling μπορούν να επαναληφθούν μετά από 40 ημέρες ενώ τα βαθύτερα μετά από μήνες, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Ο δερματολόγος είναι υπεύθυνος για να δημιουργήσει το κατάλληλο πρωτόκολλο για κάθε περίσταση.

Αντενδείξεις

Το ιατρικό ιστορικό πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ’όψιν πριν την διαδικασία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν αναφέρονται πολλά επεισόδια απλού έρπητα, προηγούμενη εφαρμογή τοπικών ρετινοειδών, προηγούμενη εφαρμογή διαφόρων φωτοθεραπειών ή ακτινοθεραπειών.H λήψη ισοτρετινοϊνης από το στόμα ή αναφερόμενο facelift ή βλεφαροπλαστική μπορεί να απαιτούν αναμονή πάνω από 6 μήνες.Επίσης θα πρέπει να αναφέρονται στο δερματολόγο οποιαδήποτε φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα ή ιστορικό εμφάνισης χηλοειδών και αλλεργιών.

Τα χημικά peelings αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η αντηλιακή προστασία αποτελεί την κυριότερη οδηγία μετά την θεραπεία. Ιδανικά θα πρέπει να εφαρμόζονται μέχρι τον Απρίλιο.


Xημικά peeling, είναι κατάλληλα για όλους; Xημικά peeling, είναι κατάλληλα για όλους; Reviewed by Unknown on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.