Τέσσερις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τα 30

Μια γυναίκα στα 32 ή στα 35 της είναι ακόμη πολύ νέα και ακμαία, ωστόσο στο σώμα της αρχίζουν να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζει για να προστατεύσει την υγεία της τόσο σε αυτή τη φάση της ζωής της όσο και στο μέλλον.

1. Η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται

Η ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας ολοκληρώνεται κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής και μετά τα 30 σταδιακά ο σκελετός αρχίζει να αποδυναμώνεται. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση από τους άντρες (λόγω ορμονικών παραγόντων αλλά και επειδή τα οστά τους είναι πιο μικρά), πρέπει να φροντίζουν για τη διατήρηση της σκελετικής τους υγείας. Βασικά μέτρα που πρέπει να υιοθετεί κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 30 ετών είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, καθώς και η συστηματική γυμναστική με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

2. Το σωματικό βάρος αυξάνεται

Εκτός από οστική μάζα, οι γυναίκες μετά τα 30 χάνουν και μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή –δηλαδή καίει θερμίδες– επομένως η διατήρηση ή η αύξησή της συνεπάγεται και καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Για να αντισταθμίσουν οι γυναίκες τη φυσική απώλεια μυϊκής μάζας με την πάροδο των ετών, πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να κάνουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη.

3. Ο κύκλος της περιόδου αλλάζει

Για τις περισσότερες γυναίκες, οι αλλαγές της περιόδου είναι εμφανείς όταν πλησιάζουν τα 40, καθώς ήδη από την ηλικία αυτή ξεκινούν οι πρώτες επιδράσεις της περιεμμηνόπαυσης. Επίσης, στις γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους είναι ιδιαίτερα κοινή η ενδομητρίωση, η οποία επηρεάζει τη διάρκεια της περιόδου και επίσης χαρακτηρίζεται από τους ισχυρούς πόνους κατά την έμμηνο ρύση. Από την άλλη, οι γυναίκες που αποκτούν παιδί σε αυτή την ηλικία συχνά διαπιστώνουν μείωση της έντασης του πόνου που βιώνουν στην περίοδό τους.

4. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα

Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και αυτό συνεπάγεται πως τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αργούν να αντικατασταθούν με καινούρια. Κατά συνέπεια, το δέρμα συγκρατεί λιγότερη υγρασία και τείνει να γίνεται πιο ξηρό. Ταυτόχρονα, μειώνεται η παραγωγή φυσικών ενυδατικών στοιχείων στο δέρμα, όπως το υαλουρονικό οξύ. Έτσι, οι γυναίκες πρέπει να εντείνουν το πρόγραμμα ενυδάτωσης του δέρματός τους τόσο με τη χρήση προϊόντων περιποίησης κατάλληλων για τον τύπο του δέρματός τους όσο και με μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πολύ νερό.

Let's block ads! (Why?)


ΥΓΕΙΑ – Makeleio.gr
Τέσσερις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τα 30 Τέσσερις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τα 30 Reviewed by Unknown on Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.